torsdag den 28. juli 2022

Den store match

 

Jeg skal være den første til at erkende, at akvarellen her fremstillende Jonas Vingegaard, da han passerer målstregen på bjerget Col du Granon, ikke er stor kunst. Den er tegnet af efter et avisbillede dagen efter, at Vingegaard for første gang kunne iklæde sig den gule førertrøje i årets Tour.

»De ville begge vinde. De angreb. Det var skønt. Det fik mig til at tænke på den store match mellem Laurent Fignon og Greg LeMond i 1989, hvor LeMond vandt med otte sekunder. Det er intet ringe sammenligningsgrundlag. Og jeg vil huske, da Vingegaard ventede på Pogacar, der var styrtet. Det vil blive stående. Det var en enestående gestus«


Ordene er fremsat af Jørgen Leth og gengivet i dagbladet Politiken i anledning af fejringen i København af Jonas Vingegaards imponerende sejr i årets Tour de France. 


Det var den direkte duel mellem netop Vingegaard og hans evige rival i løbet Tadej Pogacar, der gjorde løbet mindeværdigt - og så naturligvis, at Tour de France startede i København for en måned siden. 


Hovedpersonen selv var under fejringen ganske klar i mælet. »Det er helt fantastisk«, var den sætning, han mest gjorde brug af, når han blev bedt om at udtale sig. 


Jonas Vingegaard taler med benene, og dem var der ingen der kunne svare igen på i årets Tour.