tirsdag den 29. november 2022

Drømme får næring i ARoS-programmet for 2023

 

'A Surreal Shock': Salvador Dali: 'Impressions d'Afrique', 1938. Collection Museum Boijmans Van BeuningenRotterdam (foto: Studio Tromp)

Ved et flot og storstilet arrangement præsenterede ARoS' direktør Rebecca Matthews samt museumsinspektører for nyligt museets udstillingsprogram for 2023, og det bliver et alsidigt program, publikum kan se frem til. 

Når jeg refererer til "drømme" i overskriften, skal det forstås som, at mange af udstillingerne har en undertone af noget surreelt - altså projekter, der refererer til underbevidsthedens mekanismer. 

Tydeligst ser man dette i en udstilling, der åbner på min fødselsdag d. 7. oktober, hvor muligvis museets "varmeste" 2023-show åbner. 

'A Surreal Shock' rummer værker af surrealister fra hollandske Museum Van Beuningens samling af surrealistisk kunst iblandet et antal værker fra danske surrealister. 

Der ligger tillige klare surrealistiske undertoner hos franske Annette Messager, som man på museet i Aarhus åbner udstilling med i slutningen af maj og islandske Erró har sit helt eget og originale billedsprog, hvilket kan opleves på udstillingen 'The Power of Images', der åbner d. 3. april. 

Til sommer - d. 1. juni - åbner en udstilling med værker af den britiske lydkunstner Susan Philipsz, og dermed er der også noget til ørerne. 

Der er ligeledes grund til at glæde sig til en udstilling med værker af den amerikanske fotograf Cindy Sherman, og umiddelbart blev jeg lidt tung i kroppen, da netop hun blev introduceret, da der for ikke så længe siden blev vist en udstilling med hendes fotografier på et andet jysk kunstmuseum. 

Alt er dog vendt til forventningens glæde, da Sherman på denne udstilling har udfordret gobelin-kunsten, hvilket jeg er sikker på kan give hendes værker en helt exceptionel dimension. Denne udstilling med den naturlige titel 'Tapestries' åbner d. 4. februar. 

Allerede en af de kommende dage åbner imidlertid en udstilling med installationer af den japanske kunstner Chiharu Shiota, som vil være kendt af mange for årets udstilling i Cisternerne i København. Denne udstilling finder sted i tidsrummet 3. december 2022-16. april 2023. 

Der bliver nok at arbejde med i forbindelse med udstillinger på ARoS til næste år. Jeg glæder mig allerede.