fredag den 10. maj 2024

Krig i Guldalderen

 

Jørgen V. Sonne: ’Fra Dybbøl først i april 1864’, 1871

På kunstmuseet Den Hirschsprungske Samling i København kan man for tiden se en ikke uinteressant udstilling, der omhandler de to krige med Danmarks sydlige nabo Tyskland i henholdsvis 1848 og 1864. 

Der er noget næsten symbolsk i, at den danske guldalder inden for malerkunsten af flere kunsthistorikere er blevet erklæret for afsluttet i året 1848, da flere malere inden for genren døde dét år, og allermest billedligt kan denne kendsgerning symboliseres i kraft af, at det store talent inden for malerkunsten J. Th. Lundbye omkom under 1848-krigen angiveligt i en vådeskudsulykke. 

Lundbye er en af flere kunstnere, der har skildret krigen i 1848, men det er de såkaldte ”bataljemalere” fra perioden, der har skabt de gennemarbejdede værker. 

Maleren Niels Simonsen specialiserede sig nærmest i krigsskildringer på lærred. Det samme gjorde Jørgen V. Sonne, som samtidig er en af de toneangivende guldaldermalere. 

Udstillingen har fået gode anmeldelser og autenticiteten står flot i en scenografi, der kan ses og opleves i det fine museum frem til d. 28. juli.