søndag den 26. maj 2024

Nedslag i et komplekst projekt

 





Øverst et installationsview over Pascale Marthine Tayous udstilling på 'DO IT! travel'. Derefter tre værker af samme kunstner i en serie farvefolier forarbejdet af sammensyede håndklæder. Nederst værker af Shéréazade Ihadj Mohand.

For nylig åbnede kunstfestivalen ’Socle du Monde’ i området omkring HEART i Herning, og det foregik med et meget hyggeligt åbningsarrangement, som i sin fysiske form fandt sted på den tidligere højskole, som i dag er forvandlet til Kulturhotel. 

Den kunstneriske del af projektet foregår dog spredt rundt i Herning og omegn; men jeg vil til en indledning nævne, hvad man kan se og opleve på Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum i Birk Centerpark. 

Her kan man rolig antyde, at en del af udstillingen kan opleves som en særudstilling af den i Cameroun fødte billedkunstner Pascale Marthine Tayou (født 1966), som blandt andre steder arbejder i den belgiske by Gent

Hans afrikanske ophav skinner dog tydeligt igennem i hans værker, hvis man overhovedet kan insinuere i dén retning i en verden, der bliver mere og mere samlet i geografisk funderede udtryk. 

Foruden Tayou er det muligt at se indslag af Sonja Ferlov Mancoba, Else Alfelt, Carl Henning Pedersen og Olafur Eliasson samt ikke mindst et antal ret intime værker af den belgiske kunstner Shéhérazade Ihadj Mohand, som har rødder i Algeriet. Hendes værker udtrykker feminisme i fortællende og skitsemarkerede forløb. 

I det hele taget udgør den del af festivalen, som er navngivet ’DO IT! travel’, et stærkt vidnesbyrd om rejsen som levevilkår og kunstnerisk afsæt. 

Jeg glæder mig til på blog'en her at berette om de øvrige indslag på ’Socle du Monde’, som jeg er nødt til at genopleve; men jeg kan allerede nu fortælle, at der på HEART kan findes værker af stor styrke i forbindelse med projektet. 

Her befinder vi os i den sene, avantgardistiske kunst fra en bred scene i Europa i primært 1900-tallet. 

Det er faktisk imponerende, hvad man kan opleve her; men som sagt: Mere om det senere… 

Socle du Monde’ kan ses frem til d. 24. november 2024.