søndag den 2. januar 2022

Med dæmpede forventninger


Udstillingen med værker af Erik A. Frandsen åbner efter planen d. 20. januar på Trapholt (pressefoto))

Udstillingen 'De fire årstider' med værker af Jesper Christiansen kan ifølge planen ses på Skovgaard Museet i Viborg fra d. 22. januar (pressefoto)

Overskriften bør ikke ses som et udsagn, der underspiller de kunstneriske forhåbninger til de første udstillinger, der på museumsplan vil finde sted her i begyndelsen af det nye år. 

Eller sagt mere præcist: Det er to af kongerigets fremmeste malere, der åbner nye soloudstillinger med få dages mellemrum i januar. 

Næh, min afdæmpede holdning har afsæt i en potentiel længere nedlukning af landets museer end frem til datoen 17. januar, som af autoriteterne er fastsat til genåbning af denne vigtige del af kulturlivet. 

Det ville være ærgerligt, hvis ikke udstillingerne med Erik A. Frandsen og Jesper Christiansen kan åbne henholdsvis d. 20. januar på Trapholt i Kolding og d. 22. januar på Skovgaard Museet i Viborg. 

Naturligvis har jeg planlagt at anmelde begge udstillinger, så blandt andet derfor udtrykker jeg en vis bekymring. 

Frandsens udstilling er et direkte udkomme af et sandt arbejdsraseri i en isoleret tilstand forårsaget af Corona. Udstillingen får titlen 'Giottos metode', men om denne refererer til isolation, ved jeg faktisk ikke så meget om. 

Til gengæld ved jeg, at Jesper Christiansen er en maler, der går til sagen med et åbenbart minutiøst afsæt, og han har blandt andet skildret landskabet ved sin hjemegn i det det vestsjællandske område Odsherred. 

Forår, sommer, efterår og vinter samles ganske passende i titlen 'De fire årstider' - og netop landskabet var jo et tema hos mange af de kunstnere af slægten Skovgaard, som museet i Viborg hovedsageligt beskæftiger sig med. 

Udstillingen skulle efter planen kunne ses på Skovgaard Museet frem til d. 24. april. Erik A. Frandsens udstilling kan ses på Trapholt frem til d. 20. november 2022, men alt bør naturligvis tages med forbehold.