torsdag den 23. december 2021

Galschiøt-skulptur fjernet i Hong Kong

 

'Skammens søjle' da den stadig stod på sin plads i Hong Kong Universitetet (foto: Tyrone Siu/Ritzau Scanpix)

Når jeg her på siden blandt andet beskæftiger mig med skandaler i kunstlivet, er det typisk med afsæt i det hjemlige kunstmiljø, men netop nu er der fundet en begivenhed sted, som nok vil vække bevågenhed i det internationale, kulturelle miljø. 

For næsten 25 år siden lod den danske billedhugger Jens Galschiøt opstille en otte meter høj skulptur i et område på universitetet i Hong Kong. 

Skulpturen med titlen 'Skammens søjle' har længe været en torn i øjet på de kinesiske magthavere, og nu har man fjernet monumentet, som skulle ses som et kritisk indslag i forlængelse af demonstrationerne på Den Himmelske Freds Plads i Beijing i 1989. 

Skulpturen skulle mindes ofrene for begivenheden og samtidigt stå som et symbol på demokrati og ytringsfrihed. 

Galschiøt selv er med rette bekymret for skulpturens tilstand, og han udtaler i en pressemeddelelse: »At fjerne den svarer til at køre en tank igennem Assistens Kirkegård i København. Gravskænding er også meget ilde set i Kina, men det er reelt det, det er. Det er jo næsten et helligt monument«

I øvrigt er Jens Galschiøt ikke en kunstner, man tager ubetinget seriøst på den akademiske kunstscene herhjemme, men internationalt set er han nok den mest berømte danske kunstner overhovedet, og den status vil blot blive forstærket ved fjernelsen af 'Skammens søjle'.