lørdag den 18. december 2021

Tilbageblik på 2021 #4

 



Verner Panton-udstillingen på Trapholt kan ses, når museet genåbner og frem til d. 14. august 2022.

»Hvad der muligvis vil overraske en gæst eller to i udstillingen på Trapholt er variationen af Pantonsværk. Møbeldesign udgør naturligvis et centralt tema i hans produktion, men jeg mener faktisk, at man bør tænke et større perspektiv ind i hans grundtanker om form og især farve. Man kan drage adskillige paralleller til de traditionelle farvefilosofier, som er udviklet gennem historien, og Verner Panton arbejdede på mange måder både med og imod disse grundidéer, hvilket massivt vises på Trapholt«


Under rubrikken »Hvis farver er farlige, springer Trapholt snart i luften« anmeldte jeg udstillingen 'Verner Panton - Farver en ny verden' på kunst- og designmuseet Trapholt i Kolding. 


Og hvilken udstilling! Et koloristisk bombardement i udstillingen vidner om en totalt kompromisløs designer, der i sin levetid (1926-1998) tog et voldsomt opgør med den ellers så anerkendte danske designtradition. 


Ganske vist havde han i en periode været ansat i Arne Jacobsens tegnestue, men det var som solist han satte en helt ny dagsorden med fokus på farven i en helt fantastisk, psykedelisk version. 


Han satte med andre ord en visuel fest i gang i sin levetid, og han var på mange måder både tidstypisk og atypisk i forhold til designtraditionen herhjemme. 


Alt det beskrev jeg i min seks-stjernede anmeldelse, som blev publiceret i Jyllands-Posten i oktober.