mandag den 27. februar 2023

Fra feteret superstjerne til prygelknabe og tilbage igen

 

Carl Bloch: 'Prometheus' befrielse', 1864. Olie på lærred

Carl Bloch: 'Fiskerfamilier, som venter deres mænds hjemkomst ved et frembrydende uvejr', 1858. Olie på lærred.

»Få danske kunstnere har oplevet det samme bratte fald fra feteret superstjerne til udskammet prygelknabe som Carl Bloch (1834-90). Efter sin død blev Bloch stort set skrevet ud af kunsthistorien og hans billeder sat på magasin. Kritikerne hævdede, at hans kunst var utidssvarende. Han var ikke som impressionisterne moderne på den rigtige måde. Men publikum har hele tiden holdt fast i Bloch. Hans virtuose teknik og forførende evne til at fortælle en historie fandt op gennem det 20. århundrede fortsat nye tilhængere«


Teksten herover er et kort uddrag fra formidlingen af udstillingen 'Forført', der som det antydes rummer et stort antal værker af Carl Bloch. 


Når jeg nævner det store antal kunstværker, er det fordi, at et af udstillingens hovednumre er det kæmpestore maleri 'Prometheus' befrielse' fra 1864, som man fandt sammenrullet i en kælder under et græsk slot for nyligt. 


Det er svært at komme på tilfredsstillende afstand af det store billede på grund af udstillingens disponering. 


Udstillingen kan ses på Statens Museum for Kunst i København frem til d. 29. maj.  


Billeder fra 'Øjeblikkets skønhed'

 








For nogle blogindlæg siden, lovede jeg at lægge nogle billeder ud fra udstillingen 'Øjeblikkets skønhed' med værker af Anna Syberg.

Man skal holde, hvad man lover, og udstillingen kan naturligvis ses på Den Hirschsprungske Samling i København indtil d. 21. maj.

søndag den 26. februar 2023

Levende amerikaner i dialog med afdød dansk kunstner
















I 2016 døde billedkunstneren Emil Westman Hertz i en alt for ung alder. Han blev født i 1978 og hvis man skal tage udgangspunkt i titler og motiver i Westman Hertz' værker på udstillingen 'Last Light' på Horsens Kunstmuseum, hvor han er sat i direkte dialog med den amerikanske samtidskunstner Nick Theobald (f. 1986), har et længere sygdomsforløb tilsyneladende dannet afsæt for en del af kunstnerens udtryk. 

Titler som 'Natsygeplejersken', 'Sygeleje' og 'Medicinlinje 5' rummer en undertone af et skrøbeligt og potentielt dødeligt helbred. 

Til gengæld har jeg netop truffet den amerikanske billedkunstner Nick Theobald, som i høj grad er i live. Jeg er i gang med en anmeldelse af udstillingen i Horsens, som kan ses helt frem til d. 13. august 2023.

Det er værker af Emil Westman Hertz, der kan ses øverst i rækken af gengivelser herover, og Nick Theobald, der har produceret i nederste ti.

lørdag den 25. februar 2023

Matisse og det røde atelier

 










Mens disse linjer bliver skrevet, har udstillingen 'Henri Matisse: Det røde atelier' på Statens Museum for kunst åbent i præcis én dag mere, og det er søndag d. 26. februar 2023 - og stakkels alle jer, der ikke nåede at få set udstillingen. 

Jeg skal gerne indrømme, at jeg lige nøjagtig nåede at tage en iagttagelse på udstillingen få dage, inden den sluttede, og samtidig må jeg sige, at jeg timede mit besøg på SMK ret fint, da jeg ankom til museet blot en halv time efter åbningstiden. 

Det afstedkom dog, at der i udstillingen var masser af mennesker, men havde jeg ventet yderligere en halv time, ville jeg være nødsaget til at stå i en 20 meter lang kø blot for at komme ind i udstillingslokalerne. 

Dermed har jeg forhåbentligt antydet at udstillingen er/ var stærkt seværdig og især flot formidlet og kurateret, hvilket adskillige anmeldere også har registreret.

torsdag den 23. februar 2023

Anna Syberg og akvarellens flygtighed

 

Anna Syberg: 'Interiør med krysantemum, 1905. Akvarel... Der kommer flere billeder fra udstillingen senere

»Når man går gennem udstillingens tre sammenhængende lokaler, er det, som om tiden suger farven fra fladen for øjnene af dig. Som om du bevidner et forfald«


Da Politikens kunstanmelder Mathias Kryger i januar anmeldte udstillingen 'Anna Syberg - Øjeblikkets skønhed' beskæftigede han sig ganske naturligt med akvarellens flygtighed, hvis man skal se metoden i et meget langt tidsafsnit. 


Farverne falmer over tid, og måske er det derfor, at der var så mange besøgende i Den Hirschsprungske Samling i København, da jeg besøgte udstillingen for nylig. 


Historien om Anna Syberg (1870-1914) er næsten lige så lang som hendes liv blev kort; men den aktuelle udstilling er bestemt værd at se og opleve, og det kan man indtil d. 21. maj.

onsdag den 22. februar 2023

Høstudstillingen i 2023

 










Hvad sker der, når man prøver at sammenfatte en for længst afdød kunstnersammenslutning med nutidige kunstneres værker? 


Jeg har netop set udstillingen 'Høst - en kontrafaktisk udstilling' på Den Frie i København, og her lader man et antal samtidskunstnere gå i direkte dialog med et antal kunstnere fra sammenslutningen 'Høstudstillingen', der eksisterede fra 1934 til 1949. 


Grupperingen kan vel siges at udgøre en forløber for den internationalt forankrede Cobra-gruppe, der dog kun var aktiv i årene 1948-51. 


Man kan sådan set godt kalde den aktuelle udstilling en konstruktion, men efter min mening en af de mere vellykkede i rækken af udstillinger på Den Frie, der ud fra et stilistisk system lader nutid og historie gå i samklang. 


Udstillingen kan ses frem til d, 16. april.


søndag den 19. februar 2023

Jens Adolf Jerichau på Museum Jorn

 



















Museum Jorn i Silkeborg ejer den største enkeltstående samling af værker af maleren, grafikeren og billedhuggeren Jens Adolf Jerichau (1890-1916), og for nyligt kunne man se en stor udstilling med værker af Jerichau på Louisiana i Humlebæk, og jeg vil tro, at der er lånt ud fra samlingen i Silkeborg til netop denne udstilling, som jeg desværre ikke nåede at se. 

Til gengæld har jeg lige set en glimrende ophængning på Museum Jorn af Jerichau-værker, som man har sat i scene året ud på museet i Silkeborg. 

Udstillingen er bestemt seværdig,