fredag den 22. november 2024

P.S. Krøyers kaskade af lys til millioner

 

P.S. Krøyer: ’Fru Marie Krøyer i haven på Skagen’, 1892. Olie på træ. 23 x 33 cm. (foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

For et par år siden deltog jeg i et middagsarrangement på et større dansk kunstmuseum, hvor jeg blev bænket ved siden af en yngre kunsthistoriker, og på et tidspunkt kom samtalen til at dreje sig om priser på kunst på auktioner og om det er relevant at definere en kunstners historiske betydning ud fra hammerslag. 

I så fald er der adskillige kunstnere, der bevæger sig op og ned i status i et historisk perspektiv, og her ikke et kvidder om en banan monteret på en væg med Gaffa-tape

Nej, det handler såmænd om skagensmaleren P.S. Krøyer, som er blevet handlet til endog ret høje priser i millionklassen, og nu har flere medier observeret, at netop Krøyer er en kunstner, man har store forventninger til i forbindelse med Bruun Rasmussens næste fysiske auktion over ældre malerier. 

Fire til seks millioner kroner er værket ’Fru Marie Krøyer i haven på Skagen’ vurderet til. 

Der er altså ikke tale om et maleri med motiv fra Skagens Strand, som ellers er et af købernes yndlingsmotiver. 

Næh, det er såmænd et mindre værk på beskedne 23 x 33 cm. og motivet er ganske vist usædvanligt for Krøyer, men maleriet er kendetegnet ved, at kaskader af lys rammer Marie og haven, og dermed skaber en ekstraordinær stemning på billedplanet. 

Auktionen finder sted d. 2. december og jeg vil sikkert følge slagets gang i Lyngby, hvor Bruun Rasmussen Kunstauktioner residerer i dag.

Nye grafiske arbejder

 

’Strand’. Streg/akvatinteætsning og koldnål på Zerkall kobbertrykpapir.

Langt om længe har jeg fået sat gang i produktionen af de grafiske arbejder, jeg har forberedt gennem de seneste par uger. 

Udgangspunktet er seks værker, som jeg er i gang med at trykke oplag og prøvetryk af. 

De to, der kan ses herover, udgør samtidig de to første oplag i serien, som jeg kort og godt kalder ’Strand’.

torsdag den 21. november 2024

Ubekendt kunstner blev pludselig bekendt

 

Christian Vagner Pedersen: ’Opstilling med kander og pensler på et bord’. 40 x 60 cm. Læg mærke til indramningen (foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

Forleden aften sad jeg i min bedste stol og studerede udbuddet af moderne kunst hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner, og med ét faldt mit øje på et oliemaleri af, hvad auktionshuset beskrev som en ”ubekendt kunstner”. 

Jeg gav mig til at granske i værket, som jeg syntes, der var noget bekendt ved – og ganske rigtigt: Da jeg zoomede ind på signaturen kunne jeg læse ”Chr. Vagner”, og han spillede en rolle på en kunstskole, jeg frekventerede tilbage sidst i 1970’erne. 

Han levede fra 1922 til 1996 og var ikke nogen stor kunstner, hvilket gengivelsen af maleriet vidner om, men der sad et forbilledligt snakketøj på ham, og det var der mange elever på kunstskolen, der fandt spændende. 

Desværre levede han lidt i en fjern, kubistisk inspireret fortid, så hans undervisning var ikke ret meget forankret i tidens kunstsyn

Jeg henvendte mig naturligvis til Bruun Rasmussen og fik sat navn på Christian Vagner Pedersen, som var hans fulde navn. 

Æres dem, der æres bør – trods alt! 

Jeg tror ikke, der er kommet nogle bud på kunstværket, der er vurderet ret højt til 3.000 kr.

At være eller ikke at være en mislykket kunstner? Det er spørgsmålet

 

'Jeg er en mislykket kunstner – om håb, tvivl og økonomi’ er forfattet af Kristoffer Ørum (pressefoto)

Spørgsmålet kan virke som et eksistentielt et af slagsen – og især, hvis man på daglig basis beskæftiger sig med billedkunst på den ene eller anden måde. 

Kristoffer Ørum er billedkunstner, og konstaterer i en ny bog følgende i publikationens titel: ’Jeg er en mislykket kunstner – om håb, tvivl og økonomi’, og det er godt, at Ørum får den sidste tilføjelse med i titlen, da en del af bogens indhold dels forholder sig til Ørums rolle på en stadig mere sammensat samtidskunstscene, men også kunstens almene rolle i et samfundsrelateret perspektiv. 

Jeg har fået bogen, som er udgivet af forlaget A Mock Book, tilsendt og har skrevet en forholdsvis kursorisk analyse af bogens indhold. 

Anmeldelsen kan læses på KulturInformation HER>

onsdag den 20. november 2024

Willumsens mange egenskaber

 

Henrik Wivels biografi over J.F. Willumsen er udgivet i to bind med henholdsvis lyserød og grøn ryg

»Willumsen var nytænkende og frisat og revolutionær og martyragtig og tragisk og forfængelig og selvoptaget, men mest af alt genial. Synd, at han ikke kan læse bogen om sig selv. Henrik Wivels Jeg er en anden er en storladen bedrift«


Der publiceres en vis mængde anmeldelser af J.F. Willumsen-biografien ’Jeg er en anden’ forfattet af Henrik Wivel for tiden, og citatet herover stammer fra Weekendavisens anmeldelse af bogen. 


Jeg har selv skrevet en seks-ud-af-seks-mulige-stjernet anmeldelse til Kristeligt Dagblad, hvor jeg aktuelt optræder som gæsteanmelder, og netop denne anmeldelse er i skrivende stund i dag blevet publiceret på print.

Værkstedet d. 20. november 2024

 


mandag den 18. november 2024

Cobra-kunst i vilde mængder

 

Maleriet her af Pierre Alechinsky med titlen ’Fête d’Ensor’ er fra 1963, måler 134 x 138 cm. og er vurderet til 1.500.000 kr. (foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

Det er næsten 80 år siden, at kunstnergrupperingen Cobra blev etableret og sammenslutningen nåede kun at være aktiv i tre år, men alligevel bliver intuitiv billedkunst stadig ofte betegnet som ”Cobrakunst” på trods af, at udøverne som ofte ikke har haft den fjerneste berøring til den legendariske gruppering. 

Faktisk er der kun en af Cobras oprindelige medlemmer, der stadig lever, og når auktionshuset Bruun Rasmussen byder indenfor til fysisk auktion i Lyngby, har man faktisk flere af Pierre Alechinskys værker under hammeren. 

Begivenheden finder sted d. 3. december fra kl. 17, og her har man valgt at slå Cobra sammen med auktionen over moderne kunst, og her kan man naturligvis finde et stort antal modernistiske kunstnere sammen med kunstnere fra samtiden. 

Der er mange hammerslag, jeg er lidt spændt på, og endnu en gang har man fundet et større antal værker af Asger Jorn, hvor sælgerne naturligvis forventer priser i nærheden og gerne over vurderingen.