onsdag den 28. december 2022
Forventninger til 2023
søndag den 25. december 2022
Tilbageblik på 2022 #6
torsdag den 22. december 2022
Tilbageblik på 2022 #5
Hasso Plattners samling af impressionistisk kunst på Museum Barberini i Det bør ikke være nogen hemmelighed, at jeg tilbragte hele august måned i 2022 i Jyllands-Postens Fonds lejlighed i Prenzlauer Berg i Berlin og mine oplevelser i Tysklands hovedstad har jeg grundigt beskrevet såvel i billedform som i ord. Om disse iagttagelser bliver publiceret på et tidspunkt, ved jeg ikke i skrivende stund, men jeg ved, at mit ophold i Berlin bød på masser af oplevelser - ikke mindst på kunstfronten. Jeg nævner i flæng, og efter hukommelsen, en fantastisk Louise Bourgeois-udstilling på Gropius Bau, en udstilling med træsnit over 800 år i Kupferstichkabinett samt en mindre vellykket udstilling med værker af Max Liebermann på Alte Nationalgalerie. Mit gensyn med Neue Nationalgalerie har jeg allerede beskrevet på blog'en her, så jeg vil ile videre med S-Bahn-linje S7 til Potsdam, hvor jeg stiftede bekendtskab med Museum Barberini, der foruden en helt fantastisk udstilling med Hasso Plattners samling af impressionistisk kunst, viste en udstilling med abstrakt kunst fra 1945 og et halvt århundrede frem. Den er for længst afløst af en anden udstilling med surrealisme som tema, men besøget på det fine museum i Potsdam var bestemt en af de store overraskelser på turen. |
onsdag den 21. december 2022
Tilbageblik på 2022 #4
»Der er ingen grund til at lægge skjul på, at præsentationen af stellet Flora Danica står skarpt og smukt på Koldinghus. Slottets bibliotek matcher stellets samtid og dermed udgør det en helt oplagt ramme for udstillingen. Centralt har man lavet en bordopdækning, som er indkapslet i en montre af glas og ædelmetal. Jeg kan roligt og uden videre tøven forsikre, at jeg aldrig i mit liv har set noget lignende«
Så nåede jeg til den sidste af udstillingerne i 2022, som jeg begavede med "fuldt hus", hvilket selvfølgelig betyder seks ud af seks mulige hjerter i mine mange anmeldelser, som i årets løb er blevet bragt i Morgenavisen Jyllands-Posten.
Her fremhæves desuden følgende: »Der skal meget til at få denne anmelder til at ramme en tilstand af tavshed, men da jeg blev præsenteret for de mange effekter i en blændende disponering, blev jeg så at sige mundlam« og det drejer sig naturligvis om den permanente udstilling med, hvad man kalder "verdens vildeste stel" - Flora Danica på Koldinghus.
mandag den 19. december 2022
Tilbageblik på 2022 #3
»Man kan mene meget om Berlin og metropolens selvforståelse, men i tilfældet Neue Nationalgalerie står et vigtigt element i kunsthistorien skarpslebent i en udstilling, der ganske tydeligt rejser spørgsmål om identitet og livet i en verden af krig«
Under mit månedslange besøg i Berlin i august blev der faktisk tid til at forfatte et par anmeldelser af et par af byens utallige kunstudstillinger.
Således kan man stadig se udstillingen 'Die Kunst der Gesellschaft 1900-1945', som inspirerede mig til dels at skrive om udstillingen og dels beskrive Neue Nationalgalerie i den nyrenoverede udgave.
Det var en af årets store oplevelser, og naturligvis røg der seks ud af seks mulige stjerner af sted, da jeg havde færdiggjort min anmeldelse.
Udstillingen kan ses frem til d. 2. juli 2023.
fredag den 16. december 2022
Fascistisk maskulinisme og uintelligent kællingesnak
torsdag den 15. december 2022
Jakob Engel-Schmidt ny kulturminister
Tilbageblik på 2022 #2
»Det er dog overraskelserne, der lamslår udstillingsgæsten på Skagens Museum, og det er samtidigt udstillingens styrke, at det forholder sig på den måde. Det er her, magien sensationelt skabes samt bekræfter kunsten som et vidnesbyrd over en verden på P.S. Krøyers tid i Paris«
Det var i det dejlige forår, jeg/vi besøgte Skagens Museum og udstillingen 'Krøyer og Paris. Franske forbilleder og nordiske toner', og det var såmænd en oplevelse, der satte sig omgående i bevidstheden.
Man kunne på udstillingen opleve en stor del af de franske kunstnere, som P.S. Krøyer stiftede bekendtskab med under sine rejser til Paris i slutningen af 1800-tallet og som et smukt supplement havde man lavet en fin lille særudstilling med nogle af de væsentligste, franske impressionister fra samme tid.
Jeg gav naturligvis udstillingen seks ud f seks mulige stjerner i Jyllands-Posten.
onsdag den 14. december 2022
'Ud af kaos' produceret af Senior TV Østjylland
tirsdag den 13. december 2022
Tilbageblik på 2022 #1
»Går man tæt på det udstillede, vil man opdage en helt exceptionel sans for æstetiske detaljer i tiden, hvor det første årtusinde møder det andet. De mange detaljer skaber et næsten gåsehudsfremkaldende sus fra en historie, som nok er fortalt ofte, men langt fra så kendt, som myten om disse krigere og forretningsmænd kunne antyde«
Vi nærmer os jul og dermed er 2022 ved at gå på hæld, og et forestående årsskifte inspirerer mig ofte til at tage et tilbageblik på nogle af de udstillinger, jeg har set i løbet af året.
Den første udstilling, jeg gav fuldt hus - seks ud af seks stjerner - var Moesgaard Museums fortælling om 'Rus - vikinger i Øst', som kunne ses det meste af året.
Der kommer naturligvis flere tilbageblik på 2022, inden jeg skal i gang med at beskrive, hvad 2023 byder på, og som jeg glæder mig til at gå i gang med.
fredag den 9. december 2022
Femdobling af prisen på Salto-vase i forhold til vurderingen
onsdag den 7. december 2022
Ny historisk udstilling på Moesgaard Museum
Det er efterhånden mere regelen end undtagelsen, at Moesgaard Museum stiller skarpt på drabelige epoker i den europæiske historie.
Cobra-salg for millioner og nedbrud hos Bruun Rasmussen
Chiharu Shiota på ARoS
Indtil for nyligt kunne man opleve den japanskfødte billedkunstner Chiharu Shiota i det udfordrende udstillingsmiljø Cisternerne i København.
fredag den 2. december 2022
Cobra-auktion hos Bruun Rasmussen/Bonhams
tirsdag den 29. november 2022
Drømme får næring i ARoS-programmet for 2023
mandag den 28. november 2022
Musikalske streger
For en del år siden afviklede Silkeborg Bibliotek samlingen af LP-plader, som blev solgt stykvis til ganske rimelige priser.
Jeg tror, de kostede en tier stykket, men det lykkedes mig desværre ikke at få fingre i nogle plader med musik indspillet d. 4. oktober 1979 i Jazzhus Montmartre i København med trompetisten og sangeren Chet Baker, guitaristen Doug Raney og bassisten Niels-Henning Ørsted-Pedersen.
Indspilningen rummede en sjælden stemning, men forleden dag opdagede jeg, at jeg i det bjerg af kassettebånd, som henligger i et fjernt hjørne af et skab i skrivehulen, faktisk befandt sig et bånd, som jeg for adskillige år siden havde optaget fra de pågældende LP'er.
Jeg prøvede at sætte båndet i kassetteafspilleren, og det lød forbavsende godt, hvilket sikkert skal tilskrives, at det er et kvalitetsbånd af fabrikatet Denon, som faktisk producerede nogle udmærkede kassettebånd i 1980'erne af typen HD7S.
Under aflytningen af den fine koncert slog jeg nogle streger på nogle stykker tegnepapir. Blyanten fik således lov at løbe hen over papiret under påvirkning af Baker, Raney og NHØP, som desværre alle er døde i dag.
Musikken lever dog.
søndag den 27. november 2022
Dorothy Iannone-udstilling åbnet på Kunsten i Aalborg
Årsskifteudstilling hos Morsø Kunstforening af 1961 åbnet