torsdag den 31. maj 2018

Sommerauktion hos Bruun Rasmussen

Emil Nolde: 'Blühender Sommer', ca. 1935. Akvarel. 22,8 x 27,3 cm. (foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

Det kan forekomme mærkværdigt at vi netop nu tager hul på årets første sommermåned, når man tænker over, hvad maj har budt på af sommerdage, men ikke desto mindre har auktionshuset Bruun Rasmussen i København for længst lanceret numrene på årets første store sommerauktion. 

De store Cobra-sensationer er der ikke så mange af, men til gengæld kan man, hvis man er interesseret - og har pengene, erhverve sig et glimrende maleri af Vilhelm Lundstrøm, som jo altid er populær. En opstilling fra 1931 i størrelsen 54 x 73 cmer vurderet til kr. 700.000-800.000, men er man mere til tysk samtidskunst kan man byde på et værk bestående af fem malerier af Martin Kippenberger. Her er vi oppe i en vurdering på mellem tre og fire millioner. 

Man kan også investere i en akvarel af Emil Nolde. Her er vurderingen kr. 1.000.000. 

De moderne malerier kommer under hammeren i dagene fra tirsdag d. 5. juni til torsdag d. 7. juni, men ind imellem er der andre interessante ting man kan byde på i auktionshuset i Bredgade i København.

Sommer i maj







I skrivende stund siger kalenderen 31. maj, og måneden kører således på sidste vers, men allerede nu har maj budt på flere sommerdage end, hvad hele sommeren i 2017 kunne levere.

Man skal som bekendt ikke gå i underskud af d-vitamin, og netop dette har jeg fuldt fokus på, da denne vitamin-type genereres via sollys.

Tegningerne herover er alle lavet ved Ballehage Strand i Aarhus.

tirsdag den 29. maj 2018

Nord hos Fogh

"Med udstillingen Fantom har jeg givet mig selv lov til bare at lade fantasien tage over. Lade stregerne gro på papiret, lade én ting føre til en anden og måske på den måde blotlægge mine indgroede vaner. Der er på én gang en overvældende mængde af betydninger i kraft af alle de løsrevne motiver, samtidig, i den store sammenhæng - bliver der på en måde slet ingen mening med noget som helst"

Frem for at ordsætte sine værker ud fra et dybere filosofisk princip har Julie Nord valgt den intuitive tilgang til tegne- og malemediet, hvilket i disse tider, hvor alt inden for billedkunst skal retfærdiggøres ud fra ofte anstrengende kodeks, er ganske befriende. 

Julie Nords udstilling 'Fantom' kan ses hos Charlotte Fogh Gallery i Aarhus i tidsrummet 1. juni-15. august (galleriet holder dog ferielukket fra d. 8. til d. 31. juli).

fredag den 25. maj 2018

Nye tegninger











Maj måned 2018 går - så vidt jeg kan se - over i historien som den varmeste og mest tørre i det tidsrum, man har målt temperaturer i Danmark. 

Sådan en sommerperiode i maj giver naturligvis grobund for at tegne udendørs - og det har jeg gjort. Nogle af resultaterne kan ses herover. 

Det bør dog nævnes, at landskaberne er tegnet med udsigten fra et togvindue under en togtur fra Aarhus til Aalborg.

torsdag den 24. maj 2018

Stjerner til Kaikkonen og Kunsten

Kaarina Kaikkonen: 'My Outline'. 2018.

"Det store værk "My Outline" udført i finsk toiletpapir hænger som lameller ned i det store rum og her kan de besøgende passere igennem én ad gangen. Dette usædvanlige selvportræt er nærmest en lysfanger, der trods sit skrøbelige materiale er en stærk manifestation af kraft og lys. Af håb"

Fem stjerner begaver Troels Laursen udstillingen 'You Remain in Me' med i Nordjyske, og han giver da fine ord med på vejen i forhold til Kaarina Kaikkonens udstilling på Kunsten i Aalborg, som kan ses frem til d. 16. september. 

Jeg har selv en anmeldelse af samme udstilling liggende på Jyllands-Postens redaktion.

tirsdag den 22. maj 2018

Stiftens anmelder giver stjerner

Wael Shawky - The Wall, 2018, mixed media.

"Især muren virker underligt påklistret, som et insisterende vedhæng, der forsøger at aktualisere udstillingen i forhold til nutidige politiske problemstillinger, men ender blot som et underligt strittende appendix til en ellers ret helstøbt udstilling"

Muren, som omtales i citatet herover, er en konstruktion, der indrammer udstillingen 'Wael Shawky - The Crusaders and Current Stories' på kunstmuseet ARoS i Aarhus. 

Christian Salling fra Aarhus Stiftstidende har besøgt udstillingen og giver trods dette enkelte forbehold fem stjerner. 

Udstillingen kan ses frem til d. 2. september.

mandag den 21. maj 2018

Udstilling "deler vandene"






Det venlige personale, der passer udstillingerne på Museet for Religiøs Kunst i Lemvig om udstillingen 'Becoming Animal': "En udstilling, der deler vandene".

Men er det ikke et ganske godt udgangspunkt for en kunstudstilling? Vi kan jo ikke alle mene det samme.

Værkerne, der er gengivet herover fra udstillingen, er af Claus Carstensen (udstillingens kurator), Storm P, Thomas Bruun, Francisco de Goya, Gardar Eide Einarsson og Bjarne Melgaard.

Mennesket, dyret - liv og død

'Becoming Animal': Herbert Volkmann: 'Do It For Van Gogh, Baby', 2010-11. Fra privat samling

"Således trækker Claus Carstensen på de dystre erfaringer i kunsten af, at vi ikke adskiller os fra dyrene, men tværtimod rummer det dyriske i os som en basal instinktiv kraft. I videre forstand kan dette blive fatalt, når vi med et arsenal af ideologiske fordomme, racisme og andet gustent tankegods stempler befolkningsgrupper som "dyriske""

Forskellen på dyr og mennesker kunne vel beskrives på én bestemt måde: Nemlig at mennesket ved, at det på et tidspunkt skal dø, hvilket dyrene ikke besidder den store bevidsthed om. 

Ikke desto mindre har de fleste dyr et instinkt, der gør dem overlevelsesdygtige, og her kan man muligvis antyde, at mennesker styrer mod hele civilisationens udslettelse. Altså i en form for omvendt overlevelsesinstinkt. 

Udstillingen 'Bocoming Animal' kan for tiden ses på Museet For Religiøs Kunst i Lemvig, og i citatet herover nævnes det blandt andet, at professor emeritus fra Det Kgl. Danske Kunstakademi Claus Carstensen har kurateret denne udstilling, som tidligere har været vist i Den Frie Udstillings bygning i København. 

Det er denne version af udstillingen, Henrik Wivel anmeldte i Kristeligt Dagblad d. 16. marts 2018, og herfra citatet stammer. Wivel gav fire stjerner, og jeg skal selv i gang med en anmeldelse, da jeg netop har besøgt museet i Lemvig. 

Her kan 'Becoming Animal' ses frem til d. 12. august.   

fredag den 18. maj 2018

Munch Museet publicerer 7.600 tegninger

Edvard Munch: 'Rødt hus og grantræer', sandsynligvis 1942-43. Akvarel

Man kan få meget ud af at læse The Art Newspaper, og hvis man kan lide at "nørde" kunst helt ned i detaljen, er det interessant, at Munch Museet i Oslo har publiceret en database over Edvard Munchs mange tegninger og skitser. 

Stein Olav Henrichsen er direktør for museet, og han udtaler ifølge The Art Newspaper: "Det er vigtigt, at disse arbejder bliver 100% tilgængelige, da de giver en dyb indsigt i Munchs arbejdsprocesser"

Se databasen HER>

Marionetter på ARoS










I sine beskrivelser af historiske forløb i Mellemøsten - blandt andet magtkampene om Jerusalem, som tilsyneladende er endeløse - bruger den egyptiske kunstner WaelShawky filmmediet, som han "befolker" med marionetdukker. 

Det kan man nu se på kunstmuseet ARoS, hvor man netop i skrivende stund er i gang med at åbne udstillingen 'The Crusades and Current Stories'. 

De tre film på udstillingen suppleres af tre store trærelieffer, der optræder som allegorier over det samme tema, som man oplever i filmene. 

Jeg er i gang med en anmeldelse af udstillingen, og af samme årsag vil jeg ikke give en grundigere beskrivelse af udstillingen, som kan ses på ARoS frem til d. 2. september.

tirsdag den 15. maj 2018

Imponerende smykkeudstilling

'Magtens smykker': En ganske sjov sammenstilling af Anton Michelsens Marguerithalskæde fra 1940 i selskab med Atomkraft? Nej tak-badges i to versioner.

Hvis jeg i min anmeldelse skulle beskrive alle de genstande, som Koldinghus' direktør Thomas Thulstrup meget entusiastisk fortalte mig om i forbindelse med en personlig rundvisning i udstillingen 'Magtens smykker', ville det være nødvendigt med et særtillæg til Jyllands-Posten, når anmeldelsen publiceres. 

Jeg er ikke i tvivl om, at man på Koldinghus gerne så anmeldelsen fylde det meste af avisen, men der er desværre klausuler på, hvor meget sådan en anmeldelse kan fylde. 

Jeg har nu foretaget de nødvendige til- og fravalg, og anmeldelsen er skrevet og sendt til redaktionen. 

Der er ingen grund til at lægge skjul på, at 'Magtens smykker' er en veldisponeret og grundigt kurateret udstilling, som kan ses på Koldinghus frem til d. 30. september. 

Den markerer i øvrigt Koldinghus' 750 års jubilæum.

lørdag den 12. maj 2018

Finske Kaikkonen på Kunsten










Da udstillingen 'You Remain in Me' åbnede på kunstmuseet Kunsten i Aalborg for nyligt, kunne de fremmødte gæster - og dem var der mange af - glæde sig over fantastisk forårsvejr i museets park samt en glimrende udstilling med værker af finske Kaarina Kaikkonen

Det var ganske vist meningen, at et forløb med skjorter skulle række fra museumsgården og op i toppen af nabobygningen, Aalborgtårnet; men dette kunne desværre ikke lade sig gøre af sikkerhedsmæssige årsager. 

Man var ganske enkelt bange for, at vægten af de mange skjorter kunne foranledige, at tårnet ville tilte, hvis vejrsituationen kommer i det risikable hjørne. 

Dermed er vartegnet for udstillingen reduceret, men det finder jeg nu ret uvæsentligt, da det er i museets indvendige del, at Kaikkonens værker åbner sig for alvor. 

Hun arbejder med aflagte tekstiler, som f.eks. i værket 'And the Sea Was Empty', hvor hun bruger herreskjorter på samme måde som en maler bruger farver. 

I det hele taget er originaliteten og idérigdommen væsentlige elementer i Kaarina Kaikkonens version af kunst foretaget af dagligdags objekter. 

Udstillingen kan ses på Kunsten frem til d. 16. september 2018.