søndag den 30. november 2008

Udstillingen på Galleri Faust åben




29. november åbnede min separatudstilling på Galleri Faust i Finderup ved Viborg. Det er således første gang, jeg viser ”ordbillederne” på en soloudstilling.

Jeg må sige, at malerierne fungerer overbevisende i helheden og i samklang med nogle af de tuschtegninger, jeg foretog tidligere på året.

Jeg lavede en introduktion til værkerne for det lille, men eksklusive publikum, der havde fundet vej til Finderup på denne grå efterårsdag i november.


søndag den 23. november 2008

Charlottenborg... Hvad nu?



”Det skorter ikke umiddelbart på udstillingssteder for samtidskunst. Faktisk kunne man hævde den kætterske tese, at der måske er for mange”
Under overskriften ’Giv Charlottenborg til kunstnerne’ bringer Politikens Karsten Ifversen i søndagsavisen 23. november ovenstående udmærkede statement til torvs.
I samme avis bringer Henning Damgaard-Sørensen duoen Erik Steffensen og Brian Mikkelsen frem på banen angående den situation, som Charlottenborg er havnet i. Problemet er, at de begge er ”forhenværende” som hhv. formand for Charlottenborgs bestyrelse og kulturminister.
"Bo Nilsson blev ansat til at udføre tre opgaver. Dansk kunstlov skulle være mere internationalt orienteret. Udstillingsbygningen skulle tiltrække et større publikum. Og kunstlivet skulle befries for provinsiel nepotisme”. Således skriver Henning Damgaard-Sørensen i sit indlæg i Politiken.
Måske er vejen banet for genindførelse af sidstnævnte princip? Under alle omstændigheder har man nu i hvert fald ikke en direktør længere at tørre sine fedtede fingre af på. Nu er det på tide, at man begynder at se indad.
Damgaard-Sørensen foreslår at man starter på en ny og visker tavlen ren og at bestyrelsen følger Bo Nilsson ud af institutionen. Hermed er vejen banet for, at de oprindelige magtstrukturer kan genindføres på Charlottenborg. Disse er netop baseret på, at venner støtter venner og bruger energien på at holde alle andre ude.

lørdag den 22. november 2008

Klar på Galleri Faust




Måske er udstillingen allerede hængt op? Gallerirummet er i al fald blevet disponeret med malerier, tegninger samt grafiske arbejder i et todelt forløb, der tager udgangspunkt i en serie vandrette kompositioner på den ene side og en serie ordbilleder på den anden. Annette Smed tog nogle billeder af processen.
Foruden mig ses den ene af galleriets indehavere Niels Jørgen Andersen på ét af billederne. Galleriet er klassisk og enkelt opbygget med praktiske hvide vægge.
Der er fernisering på udstillingen 'med streg under' 29. november. Adressen er Galleri Faust, Fallevej 2, Finderup v. Viborg


søndag den 16. november 2008

Bettina Winkelmann


Kulturspinderiet i Silkeborg er et sted, man ofte overser i udstillingslandskabet; og det er faktisk synd i flere tilfælde. I andre er det helt logisk, da man ikke har en politik på stedet, der tager afsæt i kvalitet.

Lige nu er der til gengæld en udstilling, som er stærkt anbefalelsesværdig, da man viser værker af den tyskfødte (Lübeck 1961) maler Bettina Winkelmann.

søndag den 9. november 2008

Seværdigt


Heinz-Hermann Jurczek er sikkert et navn, der siger den almindelige danske kunstentusiast ganske lidt. Ikke desto mindre har man netop åbnet en udstilling 'Powerstation'Galleri NB i Viborg, der præsenterer et navn på den europæiske kunstscene, som langt flere burde besidde et større kendskab til.

Jeg arbejdede i samme rum som Jurczek under Den Internationale Workshop for Billedkunstnere i Brande i 2007 – og her eksperimenterede Jurczek med collager forarbejdet af papir, som han møjsommeligt klippede ud og forarbejdede på forskellige måder.

Der antydes spor fra collage i Jurczeks store malerier. Skarpe overgange fra form til form giver hans karakteristiske kompositioner et helt unikt liv og en specifik, særegen dybde. Hvis ikke man kender Jurczek, har man under alle omstændigheder nu muligheden for at råde bod på dét… se et TV-klip fra TV2 Midt-Vest HER>

Litografiens mysterie


Jeg har selv arbejdet en del med grafik i det små. Når jeg bruger den benævnelse er det fordi, jeg netop har set en film, som glimrende beskriver processen omkring litografi. Filmen er optaget på Saxum Litho’s store værksted og her beskriver fagfolk sammen med billedkunstneren Hans Krull, hvordan man griber det hele an.

Det er en pædagogisk indføring i litografiens mysterium. Sådan har det i hvert fald altid stået for mig; men denne film åbner døren lidt på klem ind til denne komplekse og interessante verden… se her>

lørdag den 8. november 2008

'Jylland'



Kunstnersammenslutninger er ved at føre en noget marginal tilværelse her i dronningeriget. Imidlertid er der stadig sammenslutninger, der holder fanen højt og blandt dem er 'Jylland', som absolut ikke er noget rent jysk foretagende. 'Jylland' samler kunstnere fra hele Danmark og nu er man udstillingsaktuel i Århus Kustbygning.

Ferniseringen den 7. november var et tilløbsstykke, må man sige. Blandt de mest overraskende highlights: Stærkt symbolladede malerier af Anders Kirkegaard, dygtigt udførte arbejder på papir af John Olsen, stilfærdige malerier af Mogens Gissel samt en masse gode skulpturer af blandt andre Kurt Tegtmeier og Jesper Rasmussen.

Der er meget at se på 'Jylland' anno 2008, og er man i nærheden af Århus inden den 4. januar er udstillingen under alle omstændigheder et kig værd.

tirsdag den 4. november 2008

Heinz-Hermann Jurczek på Galleri NB



Forrige sommer deltog jeg i International Workshop for Visual Artists i Brande, og én af de øvrige kunstnere var tyske Heinz-Hermann Jurczek, der som navnet antyder, har tjekkiske aner. For at gøre forvirringen total er Jurczek en stor del af sin tid bosiddende i Litauen.

Den 8. november åbner Galleri NB en udstilling med Jurczek med titlen ’Powerstation’. Følgende kan læses i nyhedsbrevet fra galleriet op til udstillingen:
”I Danmark kan vi ikke finde en kunstner med samme tilgang til det abstrakt-figurative maleri. Vitaliteten i billedfladen bygges næsten collageagtigt op med stærke modsætninger i de løse flader kontra formspændte figurer. Disse spændinger mellem tredimensionelle dybder, sirligt bearbejdede figurer og stringente former, skaber en billedflade med en helt speciel styrke”.

mandag den 3. november 2008

Lilibeth Cuenca Rasmussen


Kunstkvadriennalen U-TURN er blevet beskrevet i både dagspresse og på diverse kunstportaler på internettet. Bl.a. på kunsten.nu, som har beskæftiget sig massivt med begivenheden.

Søndag den 2. november aflagde U-TURN så et besøg i Århus Kunstbygning. Denne satellit viste bl.a. Lilibeth Cuenca Rasmussens fremragende performance ’Never Mind Pollock (women on painting)’.

Titlen er flertydig og rummer muligvis en reference til Sex Pistols-pladen ‘Never Mind the Bullocks’. At kunstneren har en kønspolitisk dagsorden er der vist ikke nogen tvivl om; men modsat, hvad man ofte ser på dén scene, var denne performance både humoristisk og ironisk på samme tid.
Der kom faktisk et værk ud af anstrengelserne; men hvad der sker med dét, står hen i det uvisse. ”Det bli’r vel smidt ud?” sagde kunstneren til mig, da jeg lige havde mulighed for at tale med hende, inden jeg tog hjem fra Århus.

lørdag den 1. november 2008

Macwerk

Udstillingsstedet hedder ”Machwerket” og er beliggende i Vestergade i Århus. Jeg bsøgte stedet for en tre ugers tid siden – og blev, efter jeg havde lukket mig ind af hoveddøren i galleriets officielle åbningstid, mødt med en lugt af maling, derefter af en kvinde, der lettere forbavset bekendtgjorde over for mig, at stedet altså var lukket; men når jeg nu havde formastet mig indenfor da var velkommen til at se udstillingen, som for øvrigt på dét tidspunkt var med værker af billedkunstneren Claus Einer.

Tidligere på ugen foreslog min lokalredaktør for ét af de medier, jeg skriver for, at jeg besøgte stedet med henblik på at introducere Machwerket for læserne. Jeg forsøgte mig naturligvis – endnu en gang – i åbningstiden, men fandt denne gang blot udstillingsstedet mørklagt og aflåst.

Machwerket er et udstillingssted for samtidskunst og denne mangel på professionalisme og distance til offentligheden, bekræfter vel blot, at denne scene er rejst for et sammenspist segment af yngre kunstnere?