fredag den 30. september 2022
Fra direktør til seniorforsker på Museum Jorn
torsdag den 29. september 2022
Rugbrød, der har overskredet sidste salgsdato, til 120.000 kr.
Uden papir - ingen verden
»Nutidens verden kunne aldrig være opstået uden papir. Det har båret vores historier, vores gode idéer og billeder og de små detaljer i vores liv. Og frem for alt har det forbundet menneskeheden på tværs af geografiske og tidsmæssige afstande«
Citatet herover er afskrevet efter et dokument printet ud på papir, og denne pressemeddelelse fra KunstCentret Silkeborg Bad ledsager et katalog, der vedrører udstillingen 'Papir - en tværkulturel stemme'.
Udstillingen, der kredser om papiret som materiale i håndlavet form, har deltagende kunstnere fra Indien, USA, Skotland, Spanien, Tyskland og Danmark på programmet, og den kan ses i perioden 1. oktober 2022-8. januar 2023.
tirsdag den 27. september 2022
Auktionsbyderne passer på pengene
Der var få værker på Bruun Rasmussen Kunstauktioner, der på auktionshusets traditionelle auktion over moderne kunst, var vurderet til over en million kroner.
Blandt andet et maleri af Per Kirkeby var vurderet til 1.500.000-2.000.000 kr., men det kom aldrig op i nærheden af vurderingen og blev ikke solgt.
Ligeledes blev et maleri af den tyske maler Georg Baselitz på 50 x
Til gengæld ramte et maleri af Harald Giersing lige præcist millionen mod en vurdering på 1.200.000-1.500.000.
Det ser ud til, at de, der kan finde på at byde på auktioner holder pengene tæt ind til kroppen i disse tider, og de fleste af de værker, der blev solgt på auktionen, ramte da også ret præcist inden for, hvad auktionshuset havde forventet - altså af de, der kunne sælges...
Endnu et kapitel skrives nu i myten om Flora Danica
lørdag den 24. september 2022
Udfordring og inklusion på Trapholt
Kunstmuseet Trapholt har i skrivende stund netop åbnet udstillingen 'Connect Me', som er tredje version af en udstillingsserie, som man på museet har kørt i de sidste fem år.
Dette projekt har til hensigt at vise, hvordan forholdet mellem mennesker fungerer, når man bliver udfordret og konfronteret med et antal kunstværker af mere eller mindre inkluderende karakter.
Sådan er kunstmuseumsverdenen også i dag. Der skal oplevelsesstrategier på bordet, hvis man vil tiltrække publikum.
Hvad udstillingen i sin kompleksitet mere specifikt går ud på, kan man på et tidspunkt læse i en anmeldelse, som jeg er i fuld gang med at forfatte, men jeg kan da sige så meget, som at udstillingen varer helt frem til d. 13. august 2023, så der er god tid til at få den set.
fredag den 23. september 2022
Nørderi og fedtlapudstilling på Museum Jorn
Det er i sandhed en speciel udstilling, som netop i disse timer gøres klar til åbning på Museum Jorn i Silkeborg.
Omdrejningspunktet er et galleri - Daner Galleriet, der fungerede i det indre København i 1970'erne under ledelse af bankfuldmægtig og kunstsamler John Hunov, og perspektiveret i nutiden, hvor alt drejer sig om omsætning og indtjening, må man sige, at dette projekt selv i samtiden var usædvanligt.
Galleriet lavede diverse udstillinger med vidt forskellige og danske og internationale kunstnere, hvoraf en del stadig er i live.
Jeg vil tro, at en sådan udstilling vil tiltrække et ret nørdet segment af kunstinteresserede, og beskrivelsen "fedtlapudstilling" skal bestemt ses positivt, da jeg selv overordnet er mere vild med marginalt forankrede udstillinger, der især står som historiske vidnesbyrd, end jeg er tiltrukket af al den bling og plang, man efterhånden oplever flere og flere steder i museumsrummene.
Udstillingen 'Fra banken til Beuys' kan ses på museet i Silkeborg frem til d. 16. december, og værket samt beskrivelsen, der ledsager dette blogindlæg, er kreeret af Poul Pedersen - også kendt som "Bogstav-PP".
torsdag den 22. september 2022
Mie Mørkeberg skal male gruppeportræt af 30 betydningsfulde kvinder
onsdag den 21. september 2022
Auktion over ældre malerier hos Bruun Rasmussen
tirsdag den 20. september 2022
Avantgardegalleri fra 1970'erne som museumsprojekt
»Galleriet var præget af strømninger fra den danske Eks-skole, Fluxus fra særligt tyske og amerikanske kunstnere, fotografi, performance, feministisk kunst, kommunikationsbåret og konceptuel kunst samt minimalisme med fokus på franske og amerikanske kunstnere«
Således kan man blandt andet læse om i kataloget til en udstilling, der åbner på Museum Jorn i Silkeborg ganske snart. Udstillingen med titlen 'Fra banken til Buyes' har udgangspunkt i Daner Galleriet, der eksisterede fra 1972 til 1977.
Galleriet var ejet af bankfuldmægtig, kunstsamler og gallerist John Hunov, som samlede en stor skare af tidens kunstnere fra den danske og internationale avantgardescene omkring sig og galleriet, der var beliggende i det indre København.
I 2020 fik Museum Jorn overdraget et stort antal arkivalier fra Daner Galleriet og nu afdøde Hunovs arkiv, som kan ses på museet i perioden 24. september-16. december.
Franciska Clausen i syv versioner på ARoS
»Udstillingen arbejder med syv temaer: Avantgardisten, portrætmaleren, modernisten, maskinæstetikeren, surrealisten, designeren og plakatkunstneren Franciska Clausen. De forskellige temaer fremhæver, at der ikke kun fandtes én Franciska Clausen, men mange versioner af en kunstnersjæl, der lod sig udfolde samtidigt gennem hendes kunst«
Således kan man blandt andet læse i pressemeddelelsen til en kommende udstilling med værker af Franciska Clausen på ARoS i Aarhus.
Clausen har været omdrejningspunktet i nogle udstillinger i de senere år, heriblandt på Brundlund Slot i Aabenraa, som er hendes hjemby.
Udstillingen på ARoS vil dog perspektivere Franciska Clausens i flere versioner, hvilket også fremgår af citatet.
Udstillingen, som har titlen 'Hele billedet' kan ses på ARoS i tidsrummet 8. oktober 2022-26. februar 2023, og jeg har naturligvis planlagt en anmeldelse.
mandag den 19. september 2022
søndag den 18. september 2022
Sommer og vinter samt mellemstadier på Ribe Kunstmuseum
De fire årstider udgør temaet i en nyåbnet udstilling på Ribe Kunstmuseum, og det er L.A. Rings tolkninger af årstiderne, som er på programmet.
fredag den 16. september 2022
Henrik Wivel fortæller om L.A. Ring
I forbindelse med udstillingen 'L.A. Ring - Årstiderne' på Ribe Kunstmuseum, har man ladet producere dette fine filmklip, hvori udstillingens kurator, dr.phil. Henrik Wivel, fortæller om Ring og baggrunden for udstillingens tema.
torsdag den 15. september 2022
På besøg i Aarhus: Samlingsudstilling på ARoS
Man skal lige gå rundt i udstillingen 'Sten - saks - papir' på ARoS i Aarhus, inden det går op for én, at det ikke blot drejer sig om en smart gimmick at opkalde en kunstudstilling efter et princip, man bruger, når man skal tage beslutninger om et eller andet.
Måske har udstillingens kuratorer brugt tricket, da de skulle udvælge værker til den faktisk fine samlingsudstilling, men tager man en nærmere iagttagelse, vil man opdage at der er adskillige værker udført på papir og i granit til stede.
Saksen bruger man som værktøj, når papiret skal forarbejdes.
Måske gør jeg mig her skyld i en overfortolkning, men ellers må man jo læse den omfattende formidlingstekst, der blandt optræder i den serie af billeder, jeg tog under mit besøg på museet.
Udstillingen kan ses på ARoS frem til d. 15. januar 2023.
Posthum hyldest til Mogens Gissel
Tidligere i år døde maleren Mogens Gissel og i 2018 skrev jeg en anmeldelse af Gissels udstilling hos Galleri Profilen i Aarhus, og i den kunne man blandt andet læse følgende: »En ting er imidlertid, hvordan man som beskuer afkoder en kunstners værker, en anden er, hvad kunstneren har af hensigter i forhold til værkernes immanente aspekter. Oftest bliver man i tilskuerens rolle næppe klogere på disse bagtanker, og i Mogens Gissels tilfælde ligger tolkningsgraden i høj grad hos betragteren. Således kan man sagtens føle sig fri i afsøgningen af narrativt forankrede enkeltheder i værkerne«.
Senere mødte jeg Gissel til et ferniseringsarrangement, og her måtte jeg lægge øre til en røffel over, at jeg havde akademiseret sproget i beskrivelsen af kunstnerens værker.
Måske havde han ret, det kan jeg umuligt afvise; men ikke desto mindre kan man nu igen på Galleri Profilen se en udstilling af et stort antal af kunstnerens værker, og her vil jeg blot sige, at denne udstilling fortjener langt mere opmærksomhed, end hvad der blev den til dels, da jeg besøgte den forleden dag.
Udstillingen kan ses frem til d. 14. oktober.
Fremtiden i kunsten er tilsyneladende ekskluderende
mandag den 12. september 2022
ARoS søger kunstnerisk programdirektør
Ring i Ribe
Dårligt har jeg skrevet og afsendt en anmeldelse om den aktuelle udstilling på kunstmuseet HEART i Herning, før der ligger nye og spændende opgaver og venter.
Aktuelt handler det om en forskningsbaseret udstilling på Ribe Kunstmuseum, hvor dr.phil. Henrik Wivel har kurateret udstillingen med værker af L.A. Ring med udgangspunkt i de fire årstider.
Det sidste er væsentligt, da Ring måske var en af få malere i sin samtid, der direkte forholdte sig til naturen og hvordan, den blev påvirket af netop årstiderne i hans levetid, der strakte sig fra 1854 til 1933.
Udstillingen 'L.A. Ring - Årstiderne' kan opleves i det fine museum i Ribe frem til d. 15. januar 2023, hvorefter den kan ses på Fuglsang Kunstmuseum og senere på Øregaard Museum.
lørdag den 10. september 2022
Naturen i museumsrummet
Som sådan et ethvert forsøg på at transformere naturen - eller, som i det aktuelle tilfælde, skoven - ind i museumsrummet noget, man måske forbinder med guldaldermalerier, men hvis man interesserer sig for Rune Bosses kunstneriske praksis, vil man vide, at den unge (født 1987) kunstner i bogstavelig forstand flytter naturens genstande ind i udstillingsinstitutionerne og i samklang med moderne virkemidler skaber nogle ikke helt uinteressante miljøer, som et undrende og iagttagende publikum kan gå på opdagelse i.