tirsdag den 21. maj 2024

Herning forbereder kunstfestival med store navne

 

Dette mekaniske værk af schweiziske Jean Tinguely (1925-1991) er blevet en slags visualisering af ’Socle du Monde’ i 2024-udgaven (foto: Christian Baur)

Når jeg beskriver kunstfestivalen ’Socle du Monde’ som en Herning-begivenhed, er det naturligvis i bevidstheden om, at kunstmuseet HEART naturligt vil danne et omdrejningspunkt for udstillingen. 

Ikke desto mindre er der flere lokaliteter i spil: Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum, det nye Hotel Højhuset (tidligere Herning Højskole) og Herning by samt Deep Forest Art Land ved Kibæk vil samtidigt rumme udstillinger. 

Begivenheden skydes i gang med åbning d. 24. maj og varer helt frem til d. 24. november. 

Man vil kunne opleve en perlerække af repræsentanter fra den moderne kunsthistorie, og det kan virke meningsløst at nævne navne; men jeg gør det ikke desto mindre: Marina Abramovic, Louise Bourgeois, Tacita Dean, Jean TinguelyArmanCesarChristoYves Klein, Marcel DuchampOlafur EliassonPiero Manzoni og Joseph Beuys - og denne liste er aldeles ufuldkommen! 

Jeg glæder mig til at deltage i åbningen, og I kan se frem til meget mere på siden her senere.

Sommer i maj

 








Så skete det: Allerede d. 18. maj var det muligt at nyde en dag ved stranden og for ikke, at det skal være løgn, var dette også muligt d. 20., som i år var ensbetydende med 2. Pinsedag. 

Det er vanskeligt at bevare en sund pessimisme, når sommeren falder så tidligt med højere temperaturer til følge. 

Der blev naturligvis tegnet lidt ved en strand i Østjylland, og det er resultatet af denne aktivitet, der kan ses herover.

Rum skabt af ord og skulptur

 









Da jeg ved åbningen af udstillingen ’Måne op’ i Viborg Kunsthal med værker og tekster af henholdsvis billedkunstneren Sophia Kalkau og forfatteren Ursula Andkjær Olsen tog et førstehåndsindtryk, fik jeg en association mod et klinisk univers, som muligvis skyldes Kalkaus brug af organiske virkemidler i skulpturen, som aktuelt er sammenføjet med et antal smukke, grafiske arbejder udført ved hjælp af computer og storformats printer. 

Jeg anmeldte for få år siden en udstilling af Kalkau på Kunsten i Aalborg, og her var det primært de naturlige former, der skabte liv til udtrykket, ikke mindst begrundet i ægformen

Den optræder som et naturligt element på den aktuelle udstilling i Viborg; men naturligvis gradbøjes formerne overbevisende i Kalkaus hænder, og i samklang med Ursula Andkjær Olsens ord på væggene opstår der interessante rum, hvor form og ord veksles til stor intensitet. 

Udstillingen kan ses frem til d. 8. september.

fredag den 17. maj 2024

Kalejdoskopisk magi i Viborg Kunsthal

 



























Ofte aner jeg ikke, hvad jeg i forvejen kan forvente af en udstilling, når jeg deltager i udstillingsåbninger. 

Således havde jeg også kun i betinget grad forventninger til udstillingen ’Kaleidoscope’ indeholdende en absolut levende installation af Anna Taina i domkirkebyen Viborgs forbilledligt fungerende kunsthal. 

Jeg oplevede begivenheden som delt i tre afsnit, hvor man som beskuer til en indledning kunne gå på opdagelse i et rum, hvor spejle ved hjælp af overdheadprojektorer kastede billeder af geometriske tilsnit rundt i rummet, der udgør Viborg Kunsthals østfløj, som adskillige kunstnere gennem årene har udfordret med skiftende held. 

En del af helheden udgjordes af en performancedel, hvor kunstneren i magiske og stilfærdige (og tak for det) øjeblikke ved hjælp af brede pensler og maling optegnede de strukturer, som installationen afsatte på væggene. 

Det vil sige: Disse ændrede sig, da spejlelementerne i rummet er justerbare; men ikke desto mindre gav de nu malede konturer et tilføjende perspektiv på installationen. 

Det mest fascinerende ved processen var den ro, og her gider jeg ikke en gang bruge metaforer vedrørende faldende knappenåle, som prægede rummet ved tilstedeværelsen af et koncentreret publikum, som var medvirkende til en fortættet stemning. 

Til en afslutning kunne man opleve refleksionerne ændre sig, mens de malede strukturer på væggene naturligvis optræder, hvor de er afsat. 

I den del af syntesen opstår der momenter af stor æstetisk styrke. 

På samme tid åbnede i kunsthallen udstillingen ’Måne op’ med ord og billeder af forfatteren Ursula Andkjær Olsen og billedkunstneren Sophia Kalkau

Mere om denne komplekse del af udstillingerne i Viborg Kunsthal senere.



onsdag den 15. maj 2024

Museer er populære

 

Man fristes næsten til at sige ”som sædvanligt”, når kunstmuseet Louisiana lanceres som det mest velbesøge museum i Danmark, hvilket det også var i 2023.

Danmarks Statistik har netop offentliggjort en opgørelse over, hvilke museer i Danmark, der er de mest populære, og samtidigt viser undersøgelsen, at der er fremgang over hele landet med henblik på besøgende på museerne, der tæller kulturhistoriske museer og kunstmuseer. 

Blandt samtlige museer er de to mest besøgte kunstmuseer og det er vel ikke overraskende, at kunstmuseet Louisiana i Humlebæk er det mest besøgte med hele 702.000 gæster. 

Som nummer to ligger, måske en anelse mere overraskende, Statens Museum for Kunst med 632.000 gæster. 

Helt nede på en plads som nummer fem ligger ARoS i Aarhus med 536.000 gæster, hvilket dog er en del over Ny Carlsberg Glyptotek med 486.000. 

Det hører med til historien, at 2023 er det første år, der ikke er påvirket af indflydelsen fra Covid-19 siden 2019.

tirsdag den 14. maj 2024

Viborg Kunstforening lukker

 

Jeg udstillede i regi af Viborg Kunstforening i Pakhuset i september 2021

Det er netop blevet meddelt på sociale medier, at Viborg Kunstforening lukker fra og med midt i juni 2024. 

Foreningen har været en institution i Viborgs kulturmiljø siden 1941 og har således skabt udstillinger i ikke mindre end 83 år, hvilket må siges at være en del. 

Når jeg fremhæver netop lukningen af Viborg Kunstforening, er det fordi, at jeg selv udstillede i kunstforeningens fine lokaler i Pakhuset, der er beliggende centralt i Viborg, for få år siden. 

Hvad der nu skal ske med Pakhuset, melder historien desværre ikke noget om. Forhåbentligt kan stedet få en fremtidig rolle som udstillingssted i en eller anden form.

mandag den 13. maj 2024

'Kaleidoscope' i Viborg Kunsthal

 

View fra Anna Tainas installation ‘Kaleidoscope’ (pressefotoViborg Kunsthal)

»Installationen består af flere ”spejlstande” projiceret med lys, som reflekterer geometriske lysformer på udstillingsrummets vægge. Ved at røre ved ”spejlstanderne” kan besøgende aktivere udstillingen og dermed skabe nye refleksioner rundt i lokalet«


Hvis man mener, at ovennævnte uddrag fra beskrivelsen af udstillingen ’Kaleidoscope’, som viser en installation af den dansk-finske kunstner Anna Taina (født 1986), skal man i udstillingsperioden 17. maj-8. september besøge Viborg Kunsthal, hvor man kan opleve noget, der i hvert fald ser ret fotogent ud i relation til beskrivelsen. 


Samtidigt viser kunsthallen en udstilling ’Måne op’ med værker og ord af Sophia Kalkau og Ursula Andkjær Olsen. 


Jeg har besluttet mig for at deltage i udstillingsåbningen, og mine indtryk vil naturligvis kunne læses her på blog'en efterfølgende.