søndag den 31. oktober 2021

Rebecca Matthews præsenterer sig selv som ny ARoS-direktør

ARoS' nye direktør Rebecca Matthews præsenterer her sig selv i en videoproduktion, som er produceret af Jack Fridthjof, og et af temaerne er Matthews manglende danskkundskaber.

Perspektiveret i den afgåede direktørs tilsyneladende ikke eksisterende lyst til at lære dansk, synes jeg det er lidt mærkeligt at man fokuserer på det dette issue? 

Men jeg synes dog at opleve antydningen af udmærkede danskegenskaber hos den kommende direktør, som imidlertid taler glimrende engelsk. 

Ikke så mærkeligt, da Rebecca Matthews faktisk er brite.
 

fredag den 29. oktober 2021

Udsigten fra togvinduet

 









Der er noget næsten bizart i at sidde i en togvogn og iagttage det ganske begrænsede antal af passagerer, som befinder sig i toget, når man kommer længere ud vestpå end Herning. 

Til gengæld er de, som befinder sig i kupéen, travlt optagede af deres mobiltelefoner, og her kommer det vildt kuriøse ind i billedet, da der i samme togstamme sidder en person - nemlig mig - og tegner landskabet der enten farer forbi med samme fart, som toget skyder, eller som blot prøver at fange stemningen med blyant og papir på en af de stationer, hvor toget af en eller anden årsag holder stille i længere frekvenser. 

For nylig var jeg på en opgave i Ribe, og det blev til noget, der i snit ligner en tegning i timen. Lokaliteterne skulle gerne fremgå af teksterne på tegningerne. 

Så ved I så nogenlunde, hvor vi befinder os i verden.

Diedrichsen i tegn og billeder på Ribe Kunstmuseum

 























Jeg har netop besøgt udstillingen 'JEG-VAR-HER. Skriftbilleder af Ulla Diedrichsen' på Ribe Kunstmuseum. 

Her kan man opleve en bemærkelsesværdig udstilling, der nok nærmest bør betragtes som en totalinstallation af historiske fragmenter, konstrueret af kunstneren blandt andet ved hjælp af frottage-metoden, som er en teknik, hvor man placerer et stykke papir ud over et emne, som kan være en tavle eller en gravsten, og derefter ved hjælp af kridt og blyanter fører det underliggende motiv over på papiret. 

Man kan dog opleve andre værker af en helt anden karakter i udstillingen, som er ganske kompleks i sin helhed. 

Udstillingen, som jeg er i gang med at skrive en anmeldelse af, kan ses på museet i Ribe frem til d. 20 februar 2022.

onsdag den 27. oktober 2021

Rebecca Matthews ny direktør på ARoS

 

Rebecca Matthews (pressefoto: ARoS)

»Jeg har sagt ja til en enestående mulighed for at stå i spidsen for et af Danmarks mest markante kulturflagskibe. ARoS er ikke kun kendt i Danmark men også i udlandet, og jeg glæder mig meget til at bruge mine erfaringer og kompetencer til at udvikle museet yderligere«


Blandt andet sådan udtaler kunstmuseet ARoS' kommende direktør Rebecca Matthews i pressemeddelelsen i forbindelse med offentliggørelsen af hendes tiltrædelse, som finder sted ved årsskiftet. 


I pressemeddelelsen fremhæves valget af Matthews begrundet i hendes ledelseserfaring i kulturbranchen samt en gedigen kunstfaglig baggrund. Hun har således en Master i kunsthistorie fra London University med speciale i tysk ekspressionisme. 


Derudover besidder hun en bred vifte af erfaringer inden for kulturlivet, og her er hun nok mest kendt som administrerende direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. 


Siden maj 2021 har hun fungeret som direktør for Glasmuseet i Ebeltoft, som nu endnu en gang skal ud og finde en ny leder. 


Ved pressemødet, hvor Rebecca Matthews blev præsenteret på ARoS, fremhævede museets bestyrelsesformand Carsten Fode, at ARoS i dag rent kommercielt prioriterer café, shop og restaurant på samme niveau som udstillinger, forskning og formidling. 


Personligt havde jeg nok gerne set en person, der havde en større kunstfaglig ballast at byde ind med, end hvad jeg oplever hos Matthews, og i det perspektiv følte jeg nok offentliggørelsen af Matthews som lidt af et antiklimaks; men jeg er trods alt fuld af fortrøstning i kraft af, at jeg er sikker på at museets kuratorer og inspektører har så meget indflydelse på museets kunstneriske profil, at den del af driften er i sikre hænder. 


Jeg kan dog frygte lidt, at udstillingsprofilen i fremtiden bliver forankret langt højere i akademisk samtidskunst og dermed giver museet en profil, der minder om en kunsthal. 


Det sker forhåbentlig ikke, men hvad museet har at byde på inden for det næste år, kan man selvfølgelig ikke vide noget som helst om, da ARoS med vanlig sans for drama sikkert også i år vælger at offentliggøre programmet langt hen i december måned.

tirsdag den 26. oktober 2021

ARoS afslører navnet på den nye direktør onsdag d. 27. oktober

 

Kunstmuseet ARoS i Aarhus har været uden direktør, siden Erlend Høyersten trak sig fra posten i sommer. Nu offentliggør museet imidlertid navnet på den nye direktør, som er udvalgt af et ansøgerfelt på 20 personer.

Museets overinspektør Lise Pennington har dog været konstitueret som fungerende direktør, mens processen med at finde en ny leder af ARoS har fundet sted, og hun kan såmænd udmærket være den nye direktør på fast basis.

ARoS har indkaldt til pressemøde onsdag d. 27. oktober kl. 10.00 og umiddelbart derefter vil man sikkert være i stand til at erfare, hvem der har fået jobbet via medierne - ikke mindst de sociale!

Jeg satser på at være til stede ved pressemødet, og har sikkert en mening om den udpegede person - hvis det er én, jeg kender.

mandag den 25. oktober 2021

Dagens værk fra 'Vores værker' #5

 

Julie Rokkjær Birch, direktør for KØN - Gender Museum Denmark i Aarhus, har valgt et maleri af Laurits Tuxen til udstillingen 'Vores værker', der lige nu finder sted på Skagens Kunstmuseum. 

Som ofte tidligere fortalt her på blog'en har ikke færre end 63 kulturpersonligheder hver udvalgt et værk fra museets samling til udstillingen, og jeg har valgt nogle ud til præsentation her.

En kort kunstnerkarriere udfoldes på Louisiana

 

Jens Adolf Jerichau: 'Landskab', 1911. Olie på lærred (foto: Anders Sune Berg)

»Det ville være en tilsnigelse at kalde Jerichau-udstillingen retrospektiv, idet Jerichau døde for egen hånd allerede som 25-årig. Der er altså ikke en lang kunstnerisk karriere at kigge tilbage på. I stedet har vi så seks-syv års arbejde, der som helhed vidner om et malerisk talent, der udviklede sig enormt hurtigt«


Det er naturligvis maleren Jens Adolf Jerichau, som der refereres til i teksten herover, og den er blot et mindre uddrag af forordet i kataloget til en udstilling med Jerichau, som snart åbner på Louisiana i Humlebæk. 


Jens Adolf Jerichau (1890-1926) havde en ret stor produktion i de få år, han levede og udstillingen, som det kan erfares ved at læse i Louisiana Revy, viser mangfoldigheden i kunstnerens værkforløb. 


Fra rene ekspressionistiske landskaber endte hans motivkreds i allegorier over gamle mestres værker samt hans egne skildringer af blandt andet bibelske og mytologiske begivenheder. 


Jerichau skød sig en kugle for panden i Paris, som han besøgte i selskab med vennen og kunstnerkollegaen Aksel Salto, og dette dramatiske greb bør sikkert findes i kunstnerens skrøbelige sind og forvirring over egen seksualdrift i kombination med, hvad man i dag ville betegne som en bipolar lidelse. 


Således rummer hans værker også en sær subjektiv kraft, som til tider kan opleves som skræmmende. 


Udstillingen på Louisiana kan ses frem til d. 6. marts 2022.

lørdag den 23. oktober 2021

Dagens værk fra 'Vores værker' #4

 

Årsagen til, at Jesper Theilgaard er så optaget af skyernes form på det værk, han har valgt til udstillingen 'Vores værker' på Skagens Kunstmuseum, bør naturligvis findes i, at han er meteorolog. 

torsdag den 21. oktober 2021

Dagens værk fra 'Vores værker' #3


Lasse Andersson, direktør for kunstmuseet Kunsten i Aalborg, har valgt et ganske dramatisk maleri til udstillingen 'Vores værker' på Skagens Kunstmuseum. 

I hans begrundelse nævner han, at han ofte har løbeskoene med, når han besøger Skagen, så han kender sikkert - om nogen - til de klimatiske forhold i området.

onsdag den 20. oktober 2021

Dagens værk fra 'Vores værker' #2

 

Kirsten Justesen er en af de 63 kulturpersonligheder, som har udvalgt hver et værk til udstillingen 'Vores værker' på Skagens Kunstmuseum, og hun har peget på Michael Anchers maleri 'Juledag 1900', hvilket er et hovedværk på museet.

Dagens værk fra 'Vores værker' #1


I denne serie af beskrivelser af værker på udstillingen 'Vores værker' på Skagens Kunstmuseum, hvor 63 kulturpersonligheder hver har udpeget et kunstværk fra museets samling, er jeg ubeskeden nok til at fremhæve mit eget valg som det første.


 

På tur i Nordjylland

 
















Udflugten til Nordjylland havde to formål. For det første: Poul Ekelund-udstillingen på Vendsyssel Kunstmuseum, som jeg allerede er i gang med at forfatte en anmeldelse af. 

Udstillingen er sat i scene i anledning af 100-året for kunstnerens fødsel i 1921. Han døde i 1976, og blev således kun 55 år gammel. 

Til gengæld havde han ikke desto mindre en ret stor produktion, hvilket kan ses på den retrospektive udstilling i Hjørring. 

For det andet: Udstillingen 'Vores værker' på Skagens Kunstmuseum - en udstilling, jeg sporadisk har været involveret i. Den vender jeg tilbage til senere på siden her.

Billederne herover gengiver blot nogle få af værkerne på Ekelund-udstillingen.