tirsdag den 31. august 2010

Interessante udstillinger på Louisiana til efteråret


Mens sommerfuglene begynder at flakse nede i maven på mig pga. min forestående udstilling på KunstCentret Silkeborg Bad, dumper der heldigvis et flot Louisiana Revy ind gennem brevsprækken.

Det handler om den tyske kunstner Anselm Kiefer, der er udstillingsaktuel i perioden 10.9.10-9.1.11. ”En rejse i tid og rum. Et møde med enorme kræfter, historisk vingesus, myter og mægtige fortællinger”. Sådan præsenterer Louisiana i Humlebæk Kiefers værk.

Jeg tror nu, jeg vil prøve at finde et tidspunkt efter den 12. november at opleve Kiefer, for på dén dag åbner på Louisiana en udstilling med en ret bemærkelsesværdig amerikansk kunstner.

Walton Ford er født i 1960 og arbejder med akvarelmediet i helt usædvanlig form og format. Dyr spiller en næsten menneskelig rolle i Fords værker og det i et afsindigt detaljeret sprog med et væld af symboler og besynderlige referencer.

Carl Larsson på syre og eventyrprinsessen

Jeg var for nyligt på kunstmuseet ARoS i Århus og se en ganske flot og meget omfattende udstilling af Julie Nord, som er en klar ”darling” på den danske kunstscene. Hun er også dygtig og utrolig minutiøs i arbejdet med sine værker. Jeg synes i høj grad at de sort-hvide tegninger er de mest interessante. Ikke mindst på pga. materialevalget. En filtpen er således et ofte brugt stykke værktøj – og det synes jeg godt om; men om konservatorerne også gør dét, når farverne begynder at falme om mange år, er en helt anden sag.

KunstCentret Silkeborg Bad er der netop åbnet en udstilling med overvejende værker på papir af den tyske billedkunstner Hans-Ruprecht Leiß. Som hos Julie Nord befinder vi os i en surreel og symbolsk verden, hvor eventyret i sin mest morbide form, er fremherskende. Derfor overskriften med reference til den svenske tegner Carl Larsson.

torsdag den 26. august 2010

Katalog leveret

Tiden næmer sig voldsomt nu til åbningen af udstillingen Dybt Trykt’ på KunstCentret Silkeborg Bad – en udstilling, der viser et større antal af mine grafiske arbejder fra perioden 1987-2010.

I den anledning havde jeg i dag besøg af den første repræsentant fra den skrivende presse, der skal beskrive mit grafiske virke, nemlig kulturmedarbejder ved Midtjyllands Avis, Christian Kloch Larsen, der brugte små to timer i samtale med mig på værkstedet. Samme dag kom udstillingskataloget fra trykkeriet, og det er lavet akkurat i samme ånd som udstillingens tema: Helt i sort-hvid, dog forarbejdet på en let cremet papirtype, der giver et ganske eksklusivt indtryk.

Jeg er meget tilfreds med, hvordan arbejdet op til udstillingen har udviklet sig so far. Det tegner godt. Ophængningen finder sted i begyndelsen af uge 35, og samtidigt er der fotosession på Badet med henblik på artiklen i Midtjyllands Avis. Den skulle efter planen komme ud i torsdagsudgaven (d. 2. december) og den bliver husstandsomdelt i hele det midtjyske område, så timingen har været optimal rent formidlingsmæssigt

søndag den 22. august 2010

Ferniseringssæson


Vi er snart igennem august og det betyder at gallerierne begynder at åbne nye udstillinger i en lind strøm. Lørdag den 21. besøgte jeg to af slagsen.

Finn Have åbnede hos Galleri Ægidius i Randers sin udstilling med små malerier, der i store træk skildrer 100 dage fra vinter til forår. Her har Finn Have sammensat en udstilling, der tager beskueren med rundt på forskellige lokaliteter, hvor kunstneren hver dag i den omtalte periode har skildret naturen med hvad det indebærer i relation til vind og vejr. Man bliver mindet om en lang og hård vinter, som dog langt om længe blev til forår. Det holdt hårdt; men skildringerne lyver ikke.

Langt ude på landet ved Sødring, som er beliggende i nærheden af Udbyhøj ved udmundingen af Randers Fjord, ligger Galleri Dahl. Jeg har aldrig tidligere besøgt stedet; men det er et fint galleri og oplevelsen blev forstærket af et par meget sympatiske og dygtige kunstnere – faktisk mor og datter – nemlig keramikeren Dorthe Krabbe og maleren Caroline Krabbe.

De er bosiddende i Andalusien til dagligt og det ser man ikke mindst i Caroline Krabbes malerier, som er præget af en dyb lidenskab til livet, dansen og farverne.

mandag den 16. august 2010

Bob i Brasilien

Der findes kunstnere, som udelukkende beskæftiger sig med én ting, og så er der dem, som i rasløshedens eller nysgerrighedens ærinde må afprøve andre udtryk, end dét de i forvejen er kendte for. ”The never ending tour” fører således Bob Dylan rundt i verden i noget, der kunne ligne et uendeligt forløb – og Dylan har siden han debuterede som plade- og scenekunstner beskæftiget sig frekventivt med maleriet, hvilket man bl.a. kunne se på LP’en ’Self Portrait’ tilbage sidst i 60’erne.

Men når en kunstudstilling bliver nævnt på det internationale kunstsite Artdaily, så er det fordi, det har en interesse på verdensplan – og netop Bob Dylans kommende udstilling på Statens Museum for Kunst er et tema i dagens Artdaily (17. august).

Udstillingen vil vise en række malerier af Dylan fra Brasilien og de er skabt specielt til udstillingen på nationalgalleriet.

’The Brazil Series’ åbner den 4. september.

søndag den 15. august 2010

Hemmelige østers



Som en markering af afslutningen på Frode Steinickes udstilling ’Back is Forward’ på KunstCentret Silkeborg Bad, spillede band’et Secret Oyster en koncert i Badets park søndag den 15. august. Vejret var godt og der var væsentlgt flere mennesker til stede, end da jeg hørte Secret Oyster i Lunden i Silkeborg for 37 år siden.


mandag den 9. august 2010

Finn Have i sort-hvid og farve

Man kan vist roligt sige at billedet herover af maleren Finn Have giver associationer til en årstid, som JEG i hvert fald ikke savner, men som er aktuel hurtigere end man vel kan forestille sig.

Finn Have har arbejdet på et tema udfærdiget i formatet 23,2 x 25 cm. over en periode på 100 dage og resultatet af denne proces bliver sammen med et antal mere farvemættede værker udstillet på Galleri Ægidius i Randers i perioden 12. august til 30. september.

søndag den 8. august 2010

Katalog i trykken


Kataloget til min 93-værkers udstilling på KunstCentret Silkeborg Bad er efter en omfattende korrekturlæsning blevet sendt i trykken. Jeg ved ikke, hvor lang produktionstid, man opererer med hos Silkeborg Bogtryk; men mon ikke det ligger klart i løbet af et par uger?

Jeg kan røbe, at kataloget stilistisk ligger meget i forlængelse af udstillingen ’Dybt Trykt’, der, som jeg tidligere har nævnt, er en udstilling med udelukkende grafiske arbejder fra perioden 1987-2010.

Mit allerførste dybtryk – en koldnålsradering – er langt fra noget mesterværk, og slet ikke at betragte som et hovedværk i mit grafiske forløb. Ikke desto mindre optræder trykket både på udstillingen og gengivet som kolofon-illustration i kataloget. Her findes også nogle tekster, hvor jeg selv beskriver nogle bestemte serier og metoder i forbindelse med det grafiske værk.
Forordet er skrevet af Silkeborg Bads direktør Iben From.

Odde i Horsens


Det er ved at være længe siden Knud Odde forlod punkbandet Sods og postpunkbandet Sort Sol, som var samme band blot med et andet navn, for helt at hellige sig billedkunsten. Og det har han gjort med en vis succes, må man sige.

Hans motiver – oftest med mennesket i centrum – er karakteristiske i kraft af en klart defineret konturlinje, der sammen med et sikkert blik for det koloristiske, har givet Odde en fremtrædende plads på den danske kunstscene.

I Galleri Progres i Horsens kan man fra 16. august opleve en udstilling med Knud Oddes arbejder på papir. Udstillingen viser et bredt udvalg af hans grafiske arbejder, heriblandt en del nyere monotypier. I udstillingen indgår også keramiske værker, idet Knud Odde denne sommer som noget nyt har dekoreret lerfade og lerkrukker. Udstillingen kan ses frem til 11. september.

lørdag den 7. august 2010

Bakkespurt


Cykelløbet Post Danmark Rundt kan ikke på nogen måde sammenlignes med det just afsluttede Tour de France. Ikke desto mindre fandt jeg en pæn bunke tilskuere, da jeg havde sat mig for at fotografere feltet ved en såkaldt ”hill sprint” – på dansk bakkespurt – i Linå Vesterskov, ca. 10 km. sydøst for Silkeborg.

Jeg var selv på cykel derud og på et tidspunkt så jeg et skilt, der bekendtgjorde at jeg var 1000 meter fra spurten. ”Ikke noget at snakke om”, tænkte jeg og satte cyklen ned i det laveste gear. Undervejs klappede og jublede nogle af de tilskuere, der allerede havde taget opstilling på bakken. Der var dog ikke nogle af dem, der løb ved siden af mig for at opildne mig yderligere – og det havde heller ikke hjulpet på benene. De var allerede belastet af turen fra Silkeborg. Men jeg nåede stregen på toppen af bakken, og tænke på, hvor udmarvende en bjergetape i f.eks. Tour’en må være.

Da rytterne ankom, var det naturligvis for fuld hammer. Alligevel nåede jeg at få taget en serie fotos. Et par af dem kan ses herover.

torsdag den 5. august 2010

Naboer

Lige for tiden arbejder jeg på nogle gouacher, som skal udgøre mit bud på, hvordan man kan tolke fænomenet ”naboer”. Det hele er i forbindelse med en udstilling ’Center for Investigation of Neighbours and Neighbourhoods (CINN)’, der finder sted på Højbjerg Bibliotek som et projekt under Århus Festuge.

Udstillingen kan ses i bibliotekets åbningstid i perioden 27. august til 4. september. Jeg regner med at vise et par krabater af nogle gouacher, som begge har deres afsæt i temaet på forskellig vis. Én af dem kan ses herover.

onsdag den 4. august 2010

Nyt på retro-fronten

De er små; men store i forhold til MP3-filer. De er langsomme og lydkvaliteten er ikke altid i topklasse. Jeg har en papkasse fyldt med dem og sågar et apparat, der kan afspille, og faktisk optage kassettebånd.

Her til morgen læser jeg så i min uundværlige papiravis, som er Politiken, at kassettebåndet er blevet et hit igen i snævre kredse. Unge kunstnere i det musikalske undergrundsmiljø udgiver nu deres musik på dette medie. Man skal høre – eller rettere – læse meget!

Fotoet øverst er billedkunstneren Søren Bjørns hyldest til kassettebåndet. Billedet er fra Charlottenborgs Forårsudstilling for et par år siden.

Nyt Asger Jorn-legat

Det er ganske vist en nyhed, der er ved at have en halv snes dage på bagen; men alligevel: Ifølge Midtjyllands Avis er et nyindstiftet Asger Jorn-legat blevet tildelt den unge georgisk-fødte billedkunstner Rusudan Melikishvili (født 1982), som netop har afsluttet sin uddannelse på Det kgl. Kunstakademi.

Hun har boet i Danmark siden 1996 og legatet, hun nu har modtaget, er indstiftet i et samarbejde mellem Læsø Kommune og konsulenthuset Causa Consulting.

Det var netop på Læsø, at Asger Jorn i begyndelsen af 60’erne erhvervede sig et hus, som i de senere år er blevet købt og restaureret af Causa Consultings stifter, Peter Linder, og galleriejer Tom Christensen. En del af legatet, som er på kr. 50.000, udgør tillige et to ugers ophold i refugiet på Læsø.

søndag den 1. august 2010

Overhaling


Vi kørte på Køge Bugt-motorvejen en sen aftenstund umiddelbart efter mørkets frembrud, da vi hørte en karakteristisk brummende lyd fra ydersporet. Heldigvis blev overhalingen fra bilen, som kan ses til højre, ikke foretaget hurtigere end jeg kunne nå at aflæse nummerpladen.

Diskussionen i Corolla’en gik nu på, hvilket bilmærke, som Nicolas Kiesa tøffer rundt i, når han ikke giver sine konkurrenter baghjul på motorbanerne.

At det er en Lamborghini Gallardo var rimeligt nemt efterfølgende at finde ud af; men at bilen er ”pumpet op” til 7-800 HK ved hjælp af to indbyggede turbo-ladere, meldte historien ikke noget om. I øvrigt en temmelig kompliceret proces, som Kiesa selv har foretaget