onsdag den 28. december 2022

Godt nytår!

 

ET RIGTIGT GODT NYTÅR ØNSKES ALLE LÆSERE AF DENNE BLOG

Forventninger til 2023

 

Cindy ShermanUntitled, 2021. Gobelin. 285 x 214 cm. (foto: Robert Wedemeyer)

Det er svært at spå - især om fremtiden! Sådan er det og sådan vil det altid være; men i skrivende stund sidder jeg faktisk og prøver at skabe et overblik over, hvilke kunstudstillinger, som finder sted her i Jylland og som jeg bør beskæftige mig med som kunstanmelder. 

Jeg kan lige så godt sige det, som det er: Der er en del, og jeg må endnu en gang foretage disse - i nogles øjne - uretfærdige valg, som placerer nogle udstillinger på sidesporet og andre i fokus og dermed i avisens spalter. 

For nylig var jeg inviteret til en præsentation af kunstmuseet ARoS' program for 2023, og det må siges at være imponerende, kan jeg sige allerede nu. 

Til en indledning kommer det til at omhandle den amerikanske fotograf Cindy Sherman, som udfordrer et helt nyt medie for kunstneren, og det handler om gobelinkunst i konvergens med det iscenesatte fotografi. 

Udstillingen åbner til februar, men allerede i januar måned åbner en udstilling, som er under disponering på Trapholt i Kolding med den danske maler Malene Landgreen. Her arbejder man den konkrete kunst ind i en rumlig ramme. 

I Viborg Kunsthal kan man senere på måneden opleve en udstilling med fotografen Sofie Amalie Klougart, der med udstillingen 'Sites for Myths' illustrerer problemstillingerne mellem palæstinensere og israelere i et uropræget landområde. 

Jeg nævner afslutningsvis en udstilling, jeg finder ganske interessant, nemlig en dialogudstilling med den amerikanske billedkunstner Nick Theobald og den danske, afdøde billedkunstner Emil Westmann Hertz på Horsens Kunstmuseum. 

Udstillingen har fået titlen 'Last Night', og denne titel kan man såmænd lægge en del i; men jeg glæder mig i hvert fald til at gå i gang med 2023, men jeg kan ikke love, at der bliver lige så mange anmeldelser, som jeg har leveret i 2022, hvor jeg vistnok mønstrede flere end 40. 

Jeg lover dog intet, men lader inspirationen råde.

søndag den 25. december 2022

Tilbageblik på 2022 #6

 


Jeg fik lige sagt et par ord om mit kunstneriske arbejde og min livshistorie ved åbningen af Årsskifteudstillingen hos Morsø Kunstforening af 1961, hvor jeg også viste et antal ret nye oliemalerier (fotos: Annette Smed)

Jeg har ikke udstillet meget i 2022, men en enkel gruppeudstilling blev det da til, og den finder sted i Morsø Kunstforening af 1961, hvor jeg viser et antal malerier og grafiske arbejder fra de seneste år, blandt andet nogle helt nye oliemalerier fra 2022. 

Udstillingen markerer årsskiftet 2022-2023 og må siges at være stilistisk ganske alsidig.



torsdag den 22. december 2022

Tilbageblik på 2022 #5

 

Hasso Plattners samling af impressionistisk kunst  Museum Barberini i Potsdam: Claude Monet: 'Water-Lily-Pond, ca. 1918


Det bør ikke være nogen hemmelighed, at jeg tilbragte hele august måned i 2022 i Jyllands-Postens Fonds lejlighed i Prenzlauer Berg i Berlin og mine oplevelser i Tysklands hovedstad har jeg grundigt beskrevet såvel i billedform som i ord. 


Om disse iagttagelser bliver publiceret på et tidspunkt, ved jeg ikke i skrivende stund, men jeg ved, at mit ophold i Berlin bød på masser af oplevelser - ikke mindst på kunstfronten. 


Jeg nævner i flæng, og efter hukommelsen, en fantastisk Louise Bourgeois-udstilling på Gropius Bau, en udstilling med træsnit over 800 år i Kupferstichkabinett samt en mindre vellykket udstilling med værker af Max Liebermann på Alte Nationalgalerie


Mit gensyn med Neue Nationalgalerie har jeg allerede beskrevet på blog'en her, så jeg vil ile videre med S-Bahn-linje S7 til Potsdam, hvor jeg stiftede bekendtskab med Museum Barberini, der foruden en helt fantastisk udstilling med Hasso Plattners samling af impressionistisk kunst, viste en udstilling med abstrakt kunst fra 1945 og et halvt århundrede frem. 


Den er for længst afløst af en anden udstilling med surrealisme som tema, men besøget på det fine museum i Potsdam var bestemt en af de store overraskelser på turen.


onsdag den 21. december 2022

Tilbageblik på 2022 #4

 

Et installationsfoto af den permanente udstilling 'Flora Danica - verdens vildeste stel' yder ikke udstillingen nogen som helst retfærdighed.

»Der er ingen grund til at lægge skjul på, at præsentationen af stellet Flora Danica står skarpt og smukt på Koldinghus. Slottets bibliotek matcher stellets samtid og dermed udgør det en helt oplagt ramme for udstillingen. Centralt har man lavet en bordopdækning, som er indkapslet i en montre af glas og ædelmetal. Jeg kan roligt og uden videre tøven forsikre, at jeg aldrig i mit liv har set noget lignende«

Så nåede jeg til den sidste af udstillingerne i 2022, som jeg begavede med "fuldt hus", hvilket selvfølgelig betyder seks ud af seks mulige hjerter i mine mange anmeldelser, som i årets løb er blevet bragt i Morgenavisen Jyllands-Posten. 


Her fremhæves desuden følgende: »Der skal meget til at få denne anmelder til at ramme en tilstand af tavshed, men da jeg blev præsenteret for de mange effekter i en blændende disponering, blev jeg så at sige mundlam« og det drejer sig naturligvis om den permanente udstilling med, hvad man kalder "verdens vildeste stel" - Flora Danica på Koldinghus.

Glædelig jul

 

Rigtig glædelig jul ønskes alle læsere af denne blog

mandag den 19. december 2022

Tilbageblik på 2022 #3

 

Installationsfoto fra udstillingen 'Die Kunst der Gesellschaft 1900-1945' på Neue Nationalgalerie i Berlin med skulpturer i forgrunden og malerier i baggrunden

»Man kan mene meget om Berlin og metropolens selvforståelse, men i tilfældet Neue Nationalgalerie står et vigtigt element i kunsthistorien skarpslebent i en udstilling, der ganske tydeligt rejser spørgsmål om identitet og livet i en verden af krig«


Under mit månedslange besøg i Berlin i august blev der faktisk tid til at forfatte et par anmeldelser af et par af byens utallige kunstudstillinger. 


Således kan man stadig se udstillingen 'Die Kunst der Gesellschaft 1900-1945', som inspirerede mig til dels at skrive om udstillingen og dels beskrive Neue Nationalgalerie i den nyrenoverede udgave. 


Det var en af årets store oplevelser, og naturligvis røg der seks ud af seks mulige stjerner af sted, da jeg havde færdiggjort min anmeldelse. 


Udstillingen kan ses frem til d. 2. juli 2023.

fredag den 16. december 2022

Fascistisk maskulinisme og uintelligent kællingesnak

 

'Maskulinisme og Kællingesnak Asger Jorn og Elsa Gress' er udgivet på Forlaget Bangsbohave

Der bliver ikke lagt fingre imellem, når to af Danmarks mest markante kulturpersonligheder i deres samtid, forfatteren Elsa Gress (1919-1988) og kunstneren Asger Jorn (1914-1973), krydsede klinger i dagbladenes debatspalter i 1964. 

Det er der faktisk nu - i 2022 - kommet en bogudgivelse ud af, og den er forfattet af ph.d. og mag.art. i kunsthistorie og museumsinspektør ved Sorø Kunstmuseum Helle Brøns, som har forsket og været involveret i udstillinger om og med Asger Jorn gennem en årrække. 

Jeg har netop modtaget bogen 'Maskulinisme og Kællingesnak Asger Jorn og Elsa Gress' med posten, og jeg har desværre kun nået at studere billedmaterialet; men det er bestemt heller ikke kedeligt. 

Bogen er på 80 sider og koster kr. 200,-.

torsdag den 15. december 2022

Jakob Engel-Schmidt ny kulturminister

 

Jakob Engel-Schmidt (pressefoto: Steen Brogaard)

Det kan umuligt være ud fra en tese, der forankrer sig i hans efternavn, der har afstedkommet, at Jakob Engel-Schmidt nu er blevet udnævnt til Danmarks nye kulturminister. 

Engel-Schmidt tilhører Lars Løkke Rasmussens nye politiske projekt Moderaterne, og jeg tror faktisk, at Engel-Schmidt er mest berømt for, da han tilhørte partiet Venstre, at blive fradømt sit kørekort for at føre automobil med kokain i blodet. 

Dermed signalerer man i den nye regering, at man regner kulturen som et råddent æg i det politiske landskab.

Tilbageblik på 2022 #2

 

P.S. Krøyers maleri af skagboere, der sejler ud på nattefiskeri i 1884.

»Det er dog overraskelserne, der lamslår udstillingsgæsten på Skagens Museum, og det er samtidigt udstillingens styrke, at det forholder sig på den måde. Det er her, magien sensationelt skabes samt bekræfter kunsten som et vidnesbyrd over en verden på P.S. Krøyers tid i Paris«


Det var i det dejlige forår, jeg/vi besøgte Skagens Museum og udstillingen 'Krøyer og Paris. Franske forbilleder og nordiske toner', og det var såmænd en oplevelse, der satte sig omgående i bevidstheden. 


Man kunne på udstillingen opleve en stor del af de franske kunstnere, som P.S. Krøyer stiftede bekendtskab med under sine rejser til Paris i slutningen af 1800-tallet og som et smukt supplement havde man lavet en fin lille særudstilling med nogle af de væsentligste, franske impressionister fra samme tid. 


Jeg gav naturligvis udstillingen seks ud f seks mulige stjerner i Jyllands-Posten.

onsdag den 14. december 2022

'Ud af kaos' produceret af Senior TV Østjylland

En veloplagt Erik Meistrup i interview med museumsinspektør Camilla Bjørnø om udstillingen 'Ud af kaos', der åbnede for nylig på Moesgaard Museum.
 

tirsdag den 13. december 2022

Tilbageblik på 2022 #1

 

Installationen her danner baggrund for fortælleren Ibn Fadlans historie om sit møde med rusvikingerne i 900-tallet

»Går man tæt på det udstillede, vil man opdage en helt exceptionel sans for æstetiske detaljer i tiden, hvor det første årtusinde møder det andet. De mange detaljer skaber et næsten gåsehudsfremkaldende sus fra en historie, som nok er fortalt ofte, men langt fra så kendt, som myten om disse krigere og forretningsmænd kunne antyde«


Vi nærmer os jul og dermed er 2022 ved at gå på hæld, og et forestående årsskifte inspirerer mig ofte til at tage et tilbageblik på nogle af de udstillinger, jeg har set i løbet af året. 


Den første udstilling, jeg gav fuldt hus - seks ud af seks stjerner - var Moesgaard Museums fortælling om 'Rus - vikinger i Øst', som kunne ses det meste af året. 


Der kommer naturligvis flere tilbageblik på 2022, inden jeg skal i gang med at beskrive, hvad 2023 byder på, og som jeg glæder mig til at gå i gang med.

fredag den 9. december 2022

Femdobling af prisen på Salto-vase i forhold til vurderingen

 

Axel Salto: Vase af stentøj. Højde 36, 5 cmVurd.: 200.000-300.000 kr.. Hammerslag: 1.500.000 (foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

Selv via livestreamingen kunne man fornemme den fortættede stemning i salen hos auktionshuset Bruun Rasmussen, da en signifikant vase af Axel Salto - vurderet til 200.000-300.000 kr. - rundede millionen. 

Det stoppede imidlertid ikke der, og det var tydeligt, at auktionarius Alexa Bruun Rasmussen var spændt på udfaldet, da budene blot fortsatte med at komme ind. 

Naturligvis brød salen ud i klapsalver, da vasen nåede 1,5 millioner, hvilket såmænd er en femdobling af vurderingen. 

Der var i det hele taget mange effekter under hammeren i kategorien 'moderne design og kunsthåndværk'. 

En turkisfarvet skål af Alev Siesbye kunne dog ikke sælges, da budene stoppede ved 140.000 kr. Den var vurderet til 150.000-200.000 kr. Sølle 10.000 kr. afgjorde, at den smukke skål ikke blev solgt.

 Auktionen var den sidste traditionelle auktion i år hos Bruun Rasmussen, som dog sikkert byder indenfor til foråret med flere gode sager inden for kunst og design.

onsdag den 7. december 2022

Ny historisk udstilling på Moesgaard Museum

 















Det er efterhånden mere regelen end undtagelsen, at Moesgaard Museum stiller skarpt på drabelige epoker i den europæiske historie. 

Således har museet for nylig åbnet udstillingen 'Ud af kaos' med undertitlen 'Mellem Roms ørne og Odins ravne', som faktisk beskæftiger sig med folkevandringen, der iværksættes af Det Østromerske Riges sammenbrud i 300- og 400-tallet e.Kr

Vi har hunnerne under ledelse af deres nådesløse konge Attila og goterne som de bestialske krigere, og perspektiveret i en masse gru er udstillingen på Moesgaard ganske smuk og næsten delikat. 

Som altid rummer den et overflødighedshorn af effekter samt våben og skeletter og kranier. Alt er sat i scene med vanlig veloplagthed. 

Jeg er i skrivende stund i gang med en anmeldelse, så af gode grunde giver jeg ikke en dybere beskrivelse af min egen oplevelse af udstillingen, der dog kan ses på Moesgaard Museum frem til d. 13. august 2023.

Cobra-salg for millioner og nedbrud hos Bruun Rasmussen

 

Else Alfelt: Uden titel. 1939. Olie på lærred. 68 x 98 cmVurd.: 200.000-250.000 kr. Hammerslag: 300.000 kr. (foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

Blot et par numre inden et maleri af Asger Jorn, vurderet til maksimum to millioner kroner, skulle under hammeren hos auktionshuset Bruun Rasmussen, blev man ramt af et nedbrud af nettet, så potentielle bydere på distancen ikke var i stand til at lægge bud ind på en stort anlagt aktion med udelukkende Cobra-kunst på programmet. 

På livestreamingen kunne man se en distingveret herre stille spørgsmål, og her kunne jeg nok regne ud, at der var tale om en repræsentant for auktionshuset Bonhams, der for nyligt opkøbte Bruun Rasmussen og dermed inkluderede det familieejede og traditionsbundne, danske auktionshus i sin portefølje. 

Efter et kvarters tid var der endnu en gang hul i gennem og det nævnte Jorn-maleri opnåede et hammerslag på 2.100.000 kr. 

I forlængelse heraf skete der imidlertid noget. Den pågældende herre, som jeg omtalte tidligere, indfandt sig efterfølgende på podiet og ledede således den midterste del af auktionen, der bød på fine hammerslag.

Chiharu Shiota på ARoS

 











Indtil for nyligt kunne man opleve den japanskfødte billedkunstner Chiharu Shiota i det udfordrende udstillingsmiljø Cisternerne i København. 

Om den udstilling skrev min kollega Tom Jørgensen blandt andet i sin anmeldelse i Jyllands-Posten: »Virkningen er kompleks. Skyggebilleder ligner noget fra en Hitchcock-film, vandets dryppen og mobilernes snurren ligeså, men der er samtidigt noget nærmest meditativt over helheden. Et kig ned i en magisk underverden, der fører os direkte tilbage til forhistorisk tid, hvor grænserne mellem den menneskelige verden og alt det, der omgiver os, er udflydende eller helt udviskede«. 

Helt på samme måde oplevede jeg ikke Chiharu Shiotas udstilling 'Invisible Line' på ARoS. I forhold til beskrivelsen fra udstillingen i Cisternerne mangler der sandsynligvis et element, som de kliniske og rene rum i ARoS' niveau 1 slet ikke kan leve op til. 

Det gør ikke så meget. Jeg behøver ikke at besidde en grundig mening om udstillingen, da jeg har valgt at lade Tom Jørgensens anmeldelse fra april stå alene. 

'Invisible Line' kan ses på ARoS frem til d. 16. april 2023.

fredag den 2. december 2022

Cobra-auktion hos Bruun Rasmussen/Bonhams

 

Corneille: 'Peinture', 1952. Olie på lærred. 114 x 146 cmVurd.: 2.000.000-2.500.000 kr. (foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

Når jeg vælger at tilføje "Bonhams" til auktionshuset Bruun Rasmussens navn er det naturligvis, hvad alle ved, fordi auktionshuset Bonhams har opkøbt det traditionsrige firma i København. 

Således har det været umuligt at få øje på virksomhedens nestor Jesper Bruun Rasmussen i forbindelse med de seneste auktioner, der er sendt live på auktionshusets hjemmeside. 

Det kan der være andre årsager til, og dem skal jeg ikke komme nærmere ind på, men blot nævne, at man tirsdag d. 6. december afholder en auktion i Bredgade i København over Cobra-kunst

Sammenslutningen har fyldt meget i auktionerne over moderne kunst, og det er da heller ikke uden visse forventninger til høje priser, at man nu sætter værker af kunstnere fra den legendariske gruppe særskilt til salg. 

Især er der selvfølgelig store estimeringer forbundet til værker af Asger Jorn, men også kunstnere som Alechinsky og, til min store overraskelse, Corneille med et maleri fra 1952 - året hvor Cobra opløstes.