mandag den 25. oktober 2021

En kort kunstnerkarriere udfoldes på Louisiana

 

Jens Adolf Jerichau: 'Landskab', 1911. Olie på lærred (foto: Anders Sune Berg)

»Det ville være en tilsnigelse at kalde Jerichau-udstillingen retrospektiv, idet Jerichau døde for egen hånd allerede som 25-årig. Der er altså ikke en lang kunstnerisk karriere at kigge tilbage på. I stedet har vi så seks-syv års arbejde, der som helhed vidner om et malerisk talent, der udviklede sig enormt hurtigt«


Det er naturligvis maleren Jens Adolf Jerichau, som der refereres til i teksten herover, og den er blot et mindre uddrag af forordet i kataloget til en udstilling med Jerichau, som snart åbner på Louisiana i Humlebæk. 


Jens Adolf Jerichau (1890-1926) havde en ret stor produktion i de få år, han levede og udstillingen, som det kan erfares ved at læse i Louisiana Revy, viser mangfoldigheden i kunstnerens værkforløb. 


Fra rene ekspressionistiske landskaber endte hans motivkreds i allegorier over gamle mestres værker samt hans egne skildringer af blandt andet bibelske og mytologiske begivenheder. 


Jerichau skød sig en kugle for panden i Paris, som han besøgte i selskab med vennen og kunstnerkollegaen Aksel Salto, og dette dramatiske greb bør sikkert findes i kunstnerens skrøbelige sind og forvirring over egen seksualdrift i kombination med, hvad man i dag ville betegne som en bipolar lidelse. 


Således rummer hans værker også en sær subjektiv kraft, som til tider kan opleves som skræmmende. 


Udstillingen på Louisiana kan ses frem til d. 6. marts 2022.