I 2012 fandt de tyske skattemyndigheder under et rutinemæssigt besøg hos en ældre mand, Cornelius Gurlitt, et gigantisk antal kunstværker af navne som Matisse, Chagall, Picasso, Renoir og Munch.
Gurlitt viste sig at være søn af Adolf Hitlers kunstsamler, Hildebrand Gurlitt, og den samling, som han havde hamstret fra nazisternes bytte, repræsenterer en værdi af flere milliarder kroner. De mere end 1000 kunstværker blev beslaglagt, og sidste år døde Cornelius Gurlitt.
Siden er de mange kunstværker blevet deponeret på kunstmuseet i Bern i Schweiz, hvor man efterfølgende har arbejdet på at finde efterkommerne til de retmæssige ejere af værkerne.
Imidlertid forlyder det nu via kunstportalen The Art Newspaper, at direktøren for kunstudstillingen Documenta 14, Adam Szymczyk (billedet), er interesseret i at vise samlingen i forbindelse med begivenheden, der løber af stablen i Kassel i 2017. Ikke for, som han siger "at skabe en sensation, men udelukkende ud fra en politisk og æstetisk kontekst".
Szymczyk har haft et "konstruktivt møde" med direktøren for Kunstmuseum Bern, Matthias Frehner, og dette kunne muligvis tolkes derhen, at man kan forvente at se den interessante samling i Kassel i 2017. Ikke mindst fordi, Szmymczyk tilsyneladende er god til at tale sin sag over for myndighederne.